середа, 29 серпня 2012 06:45

На погрозу Шуфрича уболівальники не зреагують

Олександр Шуфрич, представлений у якості керівника футбольного клубу "Говерла" з Ужгорода, повідомив про можливість припинення фінансування команди. Це означає, що ужгородський "футбольний клуб" фактично припинить своє існування. Причиною такої заяви стала помилка арбітрів на користь суперників "Говерли" у матчі в Маріуполі.

Незрозумілим залишилося — кому адресована ця погроза? Звісно, не уболівальникам "Говерли". Вони спокійно переживуть зникнення команди у своєму місті. Так само як пережили це інші обласні центри. Десятків тисяч чи хоча б кількох тисяч глядачів, які регулярно платили б за квитки на футбол чи купували абонементи, в Ужгороді нині немає. Так само як немає широко розгалуженого закарпатського футбольного господарства, що давало колись поповнення чи не всім футбольним командам СРСР.

Нещодавно у мене була нагода зазирнути на стадіон селища Чинадійово, де наприкінці 1970-х я грав за першість Мукачівського району. Тоді у кожному закарпатському селі було щонайменше дві футбольні команди, які регулярно брали участь у змаганнях. Вершиною цієї футбольної піраміди була команда другої всесоюзної ліги. Та сама "Говерла", на домашні матчі якої регулярно ходили від 5 до 15 тисяч людей. Якби все це збереглося дотепер, "Говерла" цілком могла б комплектуватися місцевими футболістами, заробляючи на їх продажу до багатших клубів. Приблизно так само, як роблять це у Словаччині, Чехії, Угорщині, Хорватії, Сербії.

На місці стадіону у Чинадійові я побачив жалюгідне видовище. Життя там нині крутиться не навколо футболу, а навколо стоянки транзитних вантажних автомобілів. Тисячі закарпатських хлопчаків не проводять вільний час із футбольним м'ячем, мріючи зіграти колись за "Говерлу". Зате "Говерла" тепер — багатий клуб, що купує закордонних футболістів. Колишня піраміда перевернута з ніг на голову.

Гадаю, що запитувати в Олександра Шуфрича, хто саме на які кошти і з якою метою утримує довірену йому команду, немає сенсу. Складові існування "Говерли", як і решти українських "футбольних клубів" середнього достатку, розголошувати у нас не заведено. Так само як не заведено запитувати у потенційних футбольних уболівальників, чи потрібна їм саме тут саме така команда. Тому погрожувати зникненням "Говерли" можна хіба що "прем'єр-лізі", яка матиме через це незручності. А може, це зовсім не погроза, а сигнал можливому "покупцю", який має кошти долучити до свого господарства ще один нікому по-справжньому не потрібний "футбольний клуб".

Зараз ви читаєте новину «На погрозу Шуфрича уболівальники не зреагують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі