вівторок, 15 жовтня 2024 20:07

Соціологія дала маху. На дострокових виборах у США результати екзитполів пішли врозріз із дослідженнями

Соціологія дала маху. На дострокових виборах у США результати екзитполів пішли врозріз із дослідженнями
Фото: gettyimages.com

Першим випробуванням для Камали Гарріс і Дональда Трампа стануть дострокові вибори, на котрі, згідно опитування Гарвардського центру американських політичних досліджень, збирається приблизно 45% виборців.

Нагадаємо, законодавство США дозволяє бажаючим проголосувати раніше встановленої дати виборів.

Цього тижня голосують критично важливі Джорджія та Північна Кароліна. Передбачити ймовірні результати волевиявлення навіть у цих двох хитких штатах неможливо, адже, згідно з даними останніх опитувань, Камала Гарріс і Дональд Трамп змагаються майже на рівних, розрив між ними невеликий.

За відповідями респондентів, 48% тих, котрі голосуватимуть раніше, оберуть Дональда Трампа, 47% - Камалу Гарріс. Загалом з усіх опитаних виборців у хитких штатах 48% симпатизують Трампу, 46% - Гарріс.

Та соцопитування не збігається з першими підсумками дострокового голосування (вони відбуваються у штатах по черзі): кандидатка від демократів здобула 51% голосів, її суперник від республіканців - 43%, а це вже суттєвий розрив.

Відрив може стати вирішальним

Чому цифри такі різні? Важливим є високий відсоток тих, хто не визначився, обрав інший варіант або не голосуватиме взагалі - 5%. Саме вони можуть стати вирішальними на президентських виборах, бо є джерелом несподіванки.

Тому кандидати на фінальній прямій перегонів битимуться за збільшення відриву. Стимул є. Камала Гарріс, за даними кількох опитувань, обганяє Дональда Трампа на 3% на рівні всієї країни, що, до слова, корелюється з першими результатами дострокового голосування по США. Водночас, Дональд Трамп виграє 2% у Гарріс у хитких штатах, особливо серед літніх виборців.

Нині конкуренти зосередилися на них: Джорджія, Невада, Вісконсін, Арізона, Північна Кароліна, Мічиган, Пенсильванія. Саме там і Гарріс, і Трамп, теоретично, можуть збільшити відрив за рахунок тих, хто не визначився.

Медичні картки і "внутрішні вороги"

Після інформаційно-пропагандистської битви навколо урагану "Мічиган" Трамп і Гарріс перейшли до здоров'я. Кілька днів тому Гарріс оприлюднила свою медичну картку.

Останній лікарняний огляд вона пройшла у квітні, жодних проблем зі здоров'ям, котрі б завадили їй виконувати обов'язки президентки, не виявлено.

У такий спосіб Камала Гарріс використала прийом, до котрого вдався сам Трамп у 2015 році. Однак нині експрезидент і кандидат від республіканців не поспішає викладати свою медичну картку. Утім, під тиском заяв Гарріс про приховування стану здоров'я штаб Трампа опублікував минулорічні звіти лікарів політика, котрі стверджували, що серйозних проблем пацієнт не має.

Хапається за зброю?

Натомість Трамп заявив про два серйозні захворювання Гарріс, які нібито "можуть впливати на її функціонування". Конкурентка ж звернула увагу на висловлювання кандидата від республіканців про "внутрішнього ворога", котре, на її думку, свідчить про "ненормальність" Трампа.

В інтерв'ю Fox news Дональд Трамп назвав демократа-лобіста Адама Шиффа "внутрішньою загрозою для США", котра небезпечніша за Китай, Росію та інші країни. Ще раз вислів "внутрішній ворог" він застосував до "радикальних лівих безумців", котрі можуть вчинити провокації з метою зірвати вибори 5 листопада. Тавруючи лівих, Трамп припустив використання армії для збереження громадського порядку у день голосування.

За ці слова Гарріс піддала сумніву адекватність конкурента і застерегла - у день виборів можливе обмеження свобод людей: "Він вважає будь-кого, хто його не підтримує або не підкоряється його волі, ворогом нашої країни".

Щодо психологічної напруги Трампа публікації були ще влітку. Щоправда, три спроби замахів можуть вибити з колії будь-кого. Але тим пильнішою була увага до дивного епізоду на передвиборчому мітингу у Пенсильванії: на мітингу, де кільком учасникам стало погано через задуху, Трамп з пів години розігрівався на сцені під улюблені треки. "Ніхто більше не хоче втрачати свідомість?... Давайте просто послухаємо музику", - запропонував він.

Завоювання Арізони

Нині увага кандидатів-конкурентів і соціологів зосереджена на окрузі Марікопа у штаті Арізона, де проживає понад 65% населення штату. Аналітики очікують на складну битву, адже округ Марікопа багато в чому показовий щодо результатів виборів по всій країні.

Через чисельність населення і велику кількість виборців округ може дати ресурс для збільшення відриву як Трампу, так і Гарріс. Нині вони в Аризоні змагаються з незначним відривом. Округ Марікопа показовий ще й тому, що він складається з великого міста, містечок-супутників, окремих маленьких поселень і містечок. За політичними симпатіями місцеве населення складається на третину з республіканців, на третину - з демократів, решта – незалежні або ті, хто не визначився.

До слова, у президенти в США балотуються й кандидати від інших партій. Так, цьогоріч у перегонах бере участь представниця "зелених" Джилл Стайн, котрій симпатизують близько 1% виборців. В умовах такої жорсткої конкуренції навіть один відсоток може стати вирішальним, - Джо Байден свого часу випередив конкурента лише трохи більше ніж на 1%.

Минуле наздоганяє

І, схоже, чинний президент США досі не може забути події 21 липня 2024 року, коли змушений був публічно оголосити про вихід з перегонів. Як каже Ненсі Пелосі, від того дня Байден так і не спілкувався з нею.

Образа у нього така сильна, що впливає на перегони-2024. За даними ресурсу Axios, деякі помічники президента недостатньо координують виступи Байдена. Приклад - 11 жовтня президент скликав термінову пресконференцію, тоді як Гарріс мала виступати перед прихильниками у штаті Мічиган. Звісно, вся увага була зосереджена на тому, що скаже чинний президент США. Причому розкол глибший, стверджує видання, адже декілька помічників Байдена перейшли працювати у передвиборчий штаб Гарріс, і тепер їх вважають зрадниками у Білому домі, а у штабі кандидатки ставляться з певною недовірою.

Перегони "зроблять" невидимки?

Соціологія нам дає різні цифри, котрі не дозволяють з упевненістю говорити про лідера перегонів, звернув увагу Голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак.

"Плюс-мінус 5% - це, поки що, ні про що. Розмовляв з багатома інсайдерами у США. Вони кажуть, що, мабуть, уперше, коли є частина виборців, які не є видимі для соціологів".

Йдеться про частину республіканців або демократів, котрі не прийдуть голосувати чи віддадуть симпатії кандидату супротивників.

"Яка із цих груп переважатиме на фінішному етапі, сказати важко. Результати виборів залежатимуть від 50-100 тисяч голосів, котрі будуть віддані в останній день, - припускає Віктор Шлінчак. - Я не виключаю, що у США після 5 листопада буде дуже довгий процес підрахунку голосів, протестів, опротестування результатів на окремих дільницях".

Інтенсивність і напруга передвиборчої кампанії призвели до спаду інтересу до України. За даними Віктора Шлінчака, у США ця тема, за одними даними, на 15-16 місці, за іншими, навіть до "двадцятки" не входить. Причому після виборів, хто б не переміг, сконцентрованість американців на собі збережеться.

Зараз ви читаєте новину «Соціологія дала маху. На дострокових виборах у США результати екзитполів пішли врозріз із дослідженнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі