вівторок, 15 жовтня 2024 20:23

Знову "Вагнер"? Хто і навіщо втягує Україну в африканський скандал

Знову "Вагнер"? Хто і навіщо втягує Україну в африканський скандал
Фото: eastnews.ua

Новий епізод скандалу навколо поставок зброї туарегам свідчить про зовнішні спроби посилити напругу на Африканському континенті. Кому це вигідно і при чому тут Україна, розбиралася Gazeta.ua.

Нагадаємо, Малі - африканська держава, де за підтримки Росії владу захопила військова хунта. Їй протистоять повстанці-туареги, котрі наполягають на незалежності частини країни й не визнають тимчасовий військовий уряд Малі. На боці хунти воює приватна військова кампанія "Вагнер". Наприкінці липня поточного року вагнерівці зазнали значних втрат бійців і техніки у зіткненні з туарегами. Останні подякували Україні за підтримку. Через це малійська хунта розірвала дипломатичні відносини з нашою країною.

Нині новий виток скандалу - 13 жовтня французьке видання Le Monde звинуватило Україну у постачанні зброї туарегам. Як стверджують автори ресурсу, повстанці пишаються безпілотниками, отриманими від України. Постійна стратегічна структура туарегів останнім часом наголошує на тому, що має успіхи завдяки осіннім атакам на бази армії Малі, оскільки має можливість бити по них з повітря. Впродовж вересня-жовтня туарегам вдалося знищити чимало техніки та живої сили, у тому числі, "вагнерівців". Особливо успішним був наліт 4 жовтня на військовий табір в Гундамі, внаслідок чого були знищені до десятка російських найманців.

Маячня, брехня, неправда

Видання відзначає, що переважна більшість атак туарегів транслютьєся у соцмережах, збільшуючи кількість прибічників незалежності від військової хунти. Більше того, начебто представники туарегів бували в Україні для набуття досвіду.

Офіційний Київ категорично спростовує все. Вітчизняне зовнішньополітичне відомство нагадало, що з перших місяців повномасштабного вторгнення РФ до України саме українці першими ініціювали системний моніторинг і контроль за озброєнням. "За понад два з половиною роки російського вторгнення західні партнери не виявили жодного випадку нецільового використання наданого нашій державі озброєння чи військової техніки", - зазначають у МЗС України.

Тиражування подібної інформації - це повторення російської брехні, застерігають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Натомість Le Monde посилається на джерело у Головному управлінні розвідки Міноборони України, котре підтверджує зв'язки з повстанцями у Малі (інструктори) заради боротьби з "Вагнером" і послідовниками. Хоча, за тією ж публікацією, лідери туарегів не підтверджують купівлі дронів у Києві, кажуть, придбали їх на "чорному" ринку в Лівії.

Витоки скандалу

12 жовтня у Малі загинув командир штурмовиків "Вагнера" Михайло Приходько. Російські пабліки розписали його загибель як героїчну: під вогнем супротивника очолив контратаку, що дозволила взяти туарегів у "котел". Насправді про Приходька мало що відомо, крім позивного "Майкл". Був помічений свого часу на Донбасі.

На одному з російських форумів, де новина жваво обговорювалася, висловили припущення, що у Малі є російські нафтові свердловини, котрі й охороняє ПВК "Вагнер". Причому поряд з російськими нібито існують американські та французькі нафтові свердловини. Деякі користувачі, посилаючись на свій досвід роботи в країнах Африки, стверджують, що без ПВК пересуватися від житла до роботи й назад практично неможливо. А Росія буцімто має план, аналогічний китайському "Один пояс - один шлях": створити безпечний наскрізний "коридор" через усю Африку від океану до океану.

Підлити олії в африканське багаття

У цьому сенсі показово, що російські пропагандисти звинуватили Сенегал у таємному продажі зброї Україні, причому під кураторством Пентагону. Сенегальці нібито брали участь у військових навчаннях "Сі Бриз" (Україна - США), хоча про це офіційно і згадки не було. Тому, мовляв, Сенегал не є нейтральною країною щодо війни в Україні, а отже, не треба йому надавати російську допомогу. Зауважмо, ця допомога мала б на меті перешкоджати проникненню через кордон Сенегалу радикальних ісламістів з Малі й Буркіна-Фасо. А у серпні 2024 року саме Буркіна-Фасо, Малі та Нігер на засіданні Радбезу ООН звинуватили Україну у підтримці тероризму на Африканському континенті. Зауважмо, що ці три держави у липні 2024 року створили "Альянс країн Сахеля", задекларували проросійську позицію.

У Сенегалі теж політична криза: 15 вересня президент Басіра Діомай Фай розпустив парламент з опозиційною йому більшістю, сподіваючись на виборах 17 листопада на перемогу своєї партії. Фай декларує зменшення зовнішнього впливу, видобуток копалин на користь жителів країни та вихід із зони валюти "франк". Ці тези аналогічні тому, що виголошувала військова хунта, котра прийшла до влади у Малі в результаті військового перевороту. Тому можна припустити, що будь-яке послаблення іміджу успішної для російської ПВК "Вагнер" не в інтересах Кремля. Синхронно низка скандалів з Україною може вплинути на переговори щодо зброї, котрі намічені на другу половину поточного тижня, а також на сприйняття Плану перемоги західними партнерами, зі США включно.

Зараз ви читаєте новину «Знову "Вагнер"? Хто і навіщо втягує Україну в африканський скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі