середа, 03 червня 2009 18:18

"Манчестер Юнайтед" виграв 14 матчів поспіль

Автор: фото: REUTERS/Phil Noble_
  Кубок чемпіонів Англії у руках нападаючого МЮ Карлоса Тевеса. Влітку він може залишити клуб
Кубок чемпіонів Англії у руках нападаючого МЮ Карлоса Тевеса. Влітку він може залишити клуб

Другий рік поспіль у півфіналі Ліги чемпіонів зіграли три англійські команди. Хоч жодна з них не виграла турніру, все одно чемпіонат Англії вважається найсильнішим у світі. Але в місцевій прем"єр-лізі чемпіон незмінний. "Манчестер Юнайтед" третій рік поспіль здобув перше місце.

Головна причина успіху МЮ — стабільний набір очок у матчах із середняками й аутсайдерами. Команда Алекса Ферґюсона двічі поступилася впродовж сезону "Ліверпулю" — своєму головному переслідувачеві — й не виграла жодного разу в чемпіонаті в "Арсеналу". Проте сприятливий календар матчів на старті сезону та серія з 14 перемог у січні–березні дала змогу МЮ зберегти титул. При цьому тренер обійшовся переможним торішнім складом. До нього додався тільки болгарський центрфорвард Бербатов. Він витіснив з основного складу аргентинця Тевеса.

"Ліверпуль" піднявся з торішнього четвертого місця на друге. Проте команда, на відміну від МЮ, не навчилася грати з аутсайдерами. Не надто вдалою виявилася і трансферна політика іспанського тренера Рафаеля Бенітеса: влітку придбали у "Тоттенхема" форварда Роббі Кіна, а вже через шість місяців повернули його за менші гроші. При цьому в команди залишилися проблеми в атаці. За всіх мусили відбувати центрфорвард Фернандо Торрес та півзахисник Стівен Джеррард. Не все було гаразд і в центрі захисту, де останній сезон відіграв Семі Хююпя. Не завжди виправдовувала себе активна ротація складу, яку любить застосовувати Бенітес.

"Челсі" почав дуже потужно з новим тренером бразильцем Сколарі. Команда у вересні навіть лідирувала в чемпіонаті. Проте в середині сезону далося взнаки невміння екс-наставника збірної Португалії працювати з клубними командами, давати гравцям потрібні навантаження. Ґус Хіддінк, який прийшов на другу половину сезону, виправив ці недоліки. Настільки, що до квітневого програшу "Тоттенхему" фіналіст Ліги чемпіонів 2007/08 зберігав шанси на чемпіонство, а в передостанній день травня здобув Кубок Англії. Лідерами команди залишалися захисник Террі й півзахисник Лемпард.

Ферґюсон обійшовся переможним торішнім складом

"Арсенал" виступив посередньо. По-перше, цього разу не спрацювала ставка на молодих. Наслідком стало придбання взимку росіянина 28-річного Аршавіна за $24 млн — рекордна сума трансферу для "канонірів". По-друге, втратив форму провідний форвард Адебайор, а лідер півзахисту Сеск Фабреґас пропустив три місяці через травму. Лондонці посилили гру тільки наприкінці сезону, що дозволило їм стати четвертими й забезпечити місце у кваліфікації Ліги чемпіонів.

З-поміж середняків турніру найкращі результати показали команди, які залучили кваліфікованих тренерів. Найліпших гравців розкуповують лідери, тож клубам із другого ешелону доводиться брати своє за рахунок добре поставленої гри. Найкращим наставником прем"єр-ліги визнали шотландця Девіда Мойєса з "Евертона". Він виборов з командою п"яте місце й вивів її до фіналу Кубка Англії. "Фулхему" Роя Ходжсона пророкували боротьбу за виживання, але тренер із досвідом роботи в збірних Швейцарії, Фінляндії та італійському "Інтері" забезпечив підопічним участь у Кубку Європи.

Натомість клуби, які залучили молодих і недосвідчених наставників, програли. Алан Ширер не зміг урятувати "Ньюкасл" від вильоту із прем"єр-ліги, Роя Кіна та Пола Інса впродовж сезону звільнили з "Сандерленда" та "Блекберна" відповідно.

Перед початком сезону арабські шейхи придбали традиційного середняка "Манчестер Сіті". Команду очолив Марк Х"юз, який успішно працював із "Блекберном". Із мадридського "Реала" прийшов бразилець Робіньйо. Але кілька гучних трансферів зірвалося (зокрема, Бербатов перебрався із "Тоттенхема" до МЮ, а Кака залишився в "Мілані"), й "Мансіті" амбіції пробитися до "великої четвірки" відклали до наступного сезону.



Чемпіонат Англії. Підсумкова турнірна таблиця

1. Манчестер Юнайтед    90

2. Ліверпуль    86

3. Челсі    83

4. Арсенал    72

5. Евертон    63

6. Астон Вілла    62

7. Фулхем    53

8. Тоттенхем    51

9. Вест Хем    51

10. Манчестер Сіті    50

11. Віган    45

12. Сток Сіті    45

13. Болтон    41

14. Портсмут    41

15. Блекберн    41

16. Сандерленд    36

17. Халл    35

18. Ньюкасл    34

19. Мідлсбро    32

20. Вест Бромвіч    32


Найвлучніший:

Ніколя Анелька ("Челсі") — 19 м"ячів.

Турнір залишають три останні команди. Входять — "Вулвергемптон", "Бірмінгем", "Бернлі".

Кожен матч відвідало в середньому 35 593 глядачі. Найжорсткішою командою став "Ньюкасл" — його гравців упродовж сезону вилучали з поля 8 разів.

Символічна збірна англійської прем"єр-ліги (версія "ГПУ")

Ван дер Сар ("Манчестер Юнайтед") — Джонсон ("Портсмут"), Фердінанд, Відіч (обидва — МЮ), Ешлі Коул ("Челсі") — Беррі ("Астон Вілла"), Лемпард ("Челсі"), Джеррард ("Ліверпуль") — Робіньйо ("Манчестер Сіті"), Торрес ("Ліверпуль"), Кріштіану Роналду ("Манчестер Юнайтед")

Зараз ви читаєте новину «"Манчестер Юнайтед" виграв 14 матчів поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі