четвер, 14 травня 2009 18:37

Київ може втратити фінальний матч Євро-2012

Автор: фото з сайту www.weblancer
  Макет харківського спортивно-розважального комплексу ”Металіст-Сіті”. Завдяки його спорудженню Харків, який значився резервним містом Євро-2012, обійшов Дніпропетровськ, що проходив основним. Стадіон ”Металіст” мають відкрити 5 грудня 2009 року на 50-річч
Макет харківського спортивно-розважального комплексу ”Металіст-Сіті”. Завдяки його спорудженню Харків, який значився резервним містом Євро-2012, обійшов Дніпропетровськ, що проходив основним. Стадіон ”Металіст” мають відкрити 5 грудня 2009 року на 50-річч

13 травня виконком Європейської футбольної федерації (УЄФА) назвав українські та польські міста, які прийматимуть матчі фінальної частини чемпіонату Європи-2012. В Києві гратимуть матчі групового турніру, один чвертьфінал і один півфінал. Чи відбудеться у столиці України, як планувалося, фінальний поєдинок — стане відомо 30 листопада. До того часу УЄФА стежитиме за подальшою розбудовою інфраструктури.

Харків, Львів та Донецьк отримали попередню згоду на проведення Євро-матчів. 30 листопада УЄФА ухвалить остаточне рішення щодо цих міст. Дніпропетровськ та Одеса були заявлені як претенденти на прийом поєдинків Євро, але їх відхилили.

У Польщі остаточно затверджені чотири міста — Варшава, Вроцлав, Гданськ та Познань.

— Із політичної точки зору УЄФА прийняв консолідуюче рішення, — каже віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник, 49 років. — Право на Євро отримала столиця України,  її культурний центр Львів та дві потужні промислові точки на сході. Шкода Дніпропетровськ, але умови відбору були жорсткими. Нічого надзвичайного у тому, що тільки 30 листопада УЄФА зробить остаточний вибір українських міст, не бачу. По-перше, за півроку можна переконатися у достатньому фінансуванні проектів Євро-2012. По-друге, УЄФА непокоїть політична ситуація в Україні, і керівництво цієї організації сподівається, що до кінця року вона стабілізується.

Щоб підтвердити право Києва на прийом фінального матчу, треба зробити кілька речей: вчасно реконструювати стадіон "Олімпійський", побудувати ще один термінал в аеропорту "Бориспіль", забезпечити 1950 номерів у 5-зіркових готелях, 4950 — у 4-зіркових. Сьогодні є відповідно 188 і 931 номер.

Найбільша проблема Донецька, Львова та Харкова — аеропорти

Виконали план по готелях Львів та Харків. А от керівництво "Донбас Паласу", єдиного 5-зіркового готелю в Донецьку, встановило надто високі ціни — 1000 євро за двомісний номер.

Найбільша проблема Донецька, Львова та Харкова — аеропорти. Якщо аеропорт Варшави на 80% готовий до Євро, а летовища інших польських міст — на 40–50%, то Бориспіль — на 20%, а інші українські міста – господарі Євро — на 4%.

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, 59 років, називає рішення УЄФА справедливим.

— Усе могло закінчитися для нас значно гірше, — стверджує він. — Мені як члену виконкому УЄФА довелося докласти зусиль, щоб у середу Євро-2012 не відібрали в України.

Зараз ви читаєте новину «Київ може втратити фінальний матч Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі