пʼятниця, 17 березня 2017 06:05

"Із жахом чекаю наступного сезону"

Автор: REUTERS
  — Ми демонстрували чудовий футбол і вибили з турніру одну з найсильніших ­команд Європи, — каже головний тренер англійського ”Лестера” Крейг Шекспір, 53 роки. У вівторок його підопічні обіграли вдома іспанську ”Севілью” — 2:0 і вийшли до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. ”Севілья” вперше поступилась у стиковому матчі за три роки: до цього команда тричі поспіль вигравала у Лізі Європи.  На фото гравець ”Лестера” Крістіан Фухс (№28) протистоїть севільцеві Вітоло.
— Ми демонстрували чудовий футбол і вибили з турніру одну з найсильніших ­команд Європи, — каже головний тренер англійського ”Лестера” Крейг Шекспір, 53 роки. У вівторок його підопічні обіграли вдома іспанську ”Севілью” — 2:0 і вийшли до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. ”Севілья” вперше поступилась у стиковому матчі за три роки: до цього команда тричі поспіль вигравала у Лізі Європи. На фото гравець ”Лестера” Крістіан Фухс (№28) протистоїть севільцеві Вітоло.

Футбольний чемпіонат України у прем'єр-лізі вперше проходить за двоетапною системою. 12 ­команд спочатку грають у два кола. Потім діляться на дві групи по шість команд. Одна — бореться за медалі та єврокубки. Друга — за збереження місця в прем'єр-лізі на наступний сезон.

— Коли минулого літа обговорювали формулу 6 на 6, вона була абсолютно реальною. Відповідала моменту, стану клубів. Але витягти з цього всього, що хотіли, не вийшло. Причина — телевізійні контракти, — каже 46-річний Артем Франков, головний редактор журналу "Футбол". — На певному етапі "плюси" (телеканали "1+1" і "2+2". — ГПУ) в особі власника Ігоря Коломойського втратили інтерес до футболу. Через що єдиний пакет внутрішніх трансляцій не створили і навіть не змогли домовитися щодо продажу матчів за кордон. Продовжилося падіння окремих клубів. Припускали скрутне становище "Дніпра", але ніхто не думав, що все буде настільки сумно (клуб під час сезону оштрафовали на 12 очок за борги). "Волинь" розрахувалася з боргами і її, як виняток, допустили до чемпіонату. Зате підтягнулися старі кредитори, яким теж потрібно платити. А на це ніхто не розраховував.

Втрачаємо глядачів. Багато що в нашому чемпіонаті виглядає образою футболу і здорового глузду. Виходить замкнуте коло: мало глядачів — поганий футбол, поганий футбол — мало глядачів. Проблема має чимало чинників. Немає глядачів на матчі "Сталі" з Кам'янського в Дніпрі, бо ця команда нікому там не потрібна.

Окрема історія — клуби, позбавлені рідних стадіонів. "Шахтар" переїхав до Харкова. Подивимося, наскільки цей крок є адекватним. А ось матч "Олімпік" — "Сталь" у Львові — нонсенс. Такі ігри з аналогічним успіхом можна проводити на базі. Більше 100 людей не прийде. Значить, потрібно підшукати для "Олімпіка" місто, де в цієї ­команди буде свій уболівальник. Також у "Зорі" мало що виходить у Запоріжжі. Там пам'ятають "Металург", який грав у вищій лізі чемпіонату СРСР, а в Україні виходив у єврокубки.

Думаю, матимемо ще один сезон із 12 командами, після чого знову повернемося до 16. І на цьому етапі нам це допоможе. Клуби з першої ліги, які за турнірним становищем і станом інфраструктури претендують на підвищення, повинні хоч якось виправити ситуацію. Адже ми не знаємо, що буде з "Дніпром". Коли і в якому вигляді повернеться "Металіст", а наші гравці стануть конкурентними. Я з жахом чекаю наступного сезону, бо клуби реально слабшають.

Змінити формат чемпіонату на наступний сезон запропонував донецький "Шахтар". Суть пропозиції: 12 команд, далі розподіл на дві групи. Остання команда одразу "вилітає" до першої ліги, а її переможець "заходить" до прем'єр-ліги. Команди, що посіли 10–11 місця, грають стикові матчі з другим-третім клубами першої ліги. Та, що займе перше місце у другій "шістці", гратиме стикові матчі з п'ятою командою за право представити країну в Лізі Європи. Така схема має зменшити кількість поєдинків, які нічого не вирішують. Але навряд чи вона підніме глядацький інтерес до змагань. Бо головна проблема нашого чемпіонату — низька якість гри, а не велика кількість матчів без турнірного значення.

Футбол. Ліга чемпіонів 2016/17. 1/8 фіналу

Повторні матчі

"Лестер", Англія — "Севілья", Іспанія — 2:0 (перший матч — 1:2); "Ювентус", Італія — "Порту", Португалія — 1:0 (2:0); "Монако", Франція — "Манчестер Сіті", Англія — 3:1 (3:5); "Атлетико", Мадрид, Іспанія — "Баєр", Леверкузен, Німеччина — 0:0 (4:2); "Барселона", Іспанія — "Парі Сен-Жермен", Париж, Франція — 6:1 (0:4); "Боруссія", Дортмунд, Німеччина — "Бенфіка", Лісабон, Португалія — 4:0 (0:1); "Наполі", Неаполь, Італія — "Реал", Мадрид, Іспанія — 1:3 (1:3); "Арсенал", Лондон, Англія — "Баварія", Мюнхен, Німеччина — 1:5 (1:5)

1/4 фіналу

Жеребкування — 17 березня, п'ятниця. Ніяких обмежень немає — можуть зустрітися команди з однієї країни та ті, які грали в одній групі в осінній частині змагань.

Перші матчі — 11/12 квітня, вівторок/середа.

Повторні матчі — 18/19 квітня, вівторок/середа.

Зараз ви читаєте новину «"Із жахом чекаю наступного сезону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі