понеділок, 04 жовтня 2010 19:15

Газзаєв пішов через низьку кваліфікацію футболістів

Розумні думки з"являються у нас зазвичай тоді, коли все вже сталося, і нічого виправити вже не можна. Сьогодні, коли відставка Валерія Газзаєва з посади тренера "Динамо" стала фактом, знайдуться чимало охочих пояснити причини всіх невдач роботою тренера, з іменем якого ще рік тому пов"язували великі надії.

Коли ж дивитися на стан справ неупереджено, то відставка наставника сталася не через недостатню його кваліфікацію. Просто команда під керівництвом Валерія Георгійовича почала гірше грати. Чи могло "Динамо" в цей період працювати краще?

Тренерів-чарівників не буває. Найталановитіший тренер не зможе досягти нічого, коли у нього не буде футболістів потрібної кваліфікації. "Динамо" 1970–1980-х Валерія Лобановського мало у своєму розпорядженні великих гравців, практично всіх найкращих футболістів України та СРСР. Без Рудакова, Блохіна, Буряка, Конькова, Мунтяна, Колотова, Заварова, Яковенка, Бєланова та інших футбольних зірок тих часів, нічого б не виграв жодний тренер.

Це підтвердилося під час повернення Лобановського в 1990-х. У тренера тоді вистачило кваліфікації, щоб за допомогою виконавців, вихованих ще у СРСР, підтягнути команду до міжнародного рівня. Але не більше. Нові гравці, які прийшли до команди на рубежі тисячоліть, не мали того класу їхніх попередників.

У цьому причина невдач "Динамо" останнього десятиліття. Динамівські селекціонери шукали і шукають гравців по всьому світу, керівництво клубу не шкодує грошей на мільйонні контракти. Але нові зірки, які відповідали б найвищому рівню в команді, так і не з"явилися.

Валерій Газзаєв почав будувати в "Динамо" свою команду шляхом запрошення недешевих іноземців і залучення до складу молодих динамівців. Із цього нічого не вийшло. Нові динамівські бразильці викликали не захоплення своєю грою, а розчарування і подив із приводу такого вибору. Зруйнувавши команду, створену перед цим у Києві Юрієм Сьоміним, яка теж була далекою до ідеалу, Газзаєв не зміг збудувати хоча б щось подібне.

Питання тепер не в особистості нового тренера, а в тому, де він братиме футболістів належного класу. У теперішньому "Динамо" підсилення вимагають усі ланки від захисту до нападу. Що робити новому тренеру? Чекати, доки заграють на високому рівні власні вихованці, чи шукати по світу гравців, які виявилися непотрібними європейським футбольним грандам?

Це все, кожен по-своєму, робили всі попередні наставники "Динамо" останнього десятиліття. Успіху не досягли. Тому очікувати від нового тренера миттєвого злету команди навряд чи варто.

Зараз ви читаєте новину «Газзаєв пішов через низьку кваліфікацію футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі