пʼятниця, 22 червня 2012 06:00

Гармаша треба було випускати раніше

19 червня закінчився груповий турнір Євро-2012. Збірна України не змогла пробитися до чвертьфіналу турніру. Наші почали з перемоги над Швецією 2:1 і стали лідерами групи. Поразка від Франції 0:2 змусила підопічних Олега Блохіна грати проти Англії тільки на перемогу. Але збірна України поступилася — 0:1.

У трьох матчах Євро-2012 головний тренер збірної України Олег Блохін використав 18 футболістів: у заявці були 23. Усі три поєдинки без замін відіграли П'ятов, Гусєв, Хачеріді, Селін, Тимощук. Практично весь ігровий час на полі був Коноплянка: його замінили на 92-й хв. у матчі проти Швеції. Бутка та Ротаня випустили на 15 та 5 хв відповідно. Весь турнір на лаві запасних просиділи Горяїнов, Коваль, Кучер, Шевчук і Селезньов.

"ГПУ" за п'ятибальною системою оцінює гру кожного футболіста збірної України та дії головного тренера команди.

Відмінно — 5

1. Андрій Шевченко, нападаючий, 35 років, 190 хв.

Капітан збірної України приніс перемогу нашій команді у стартовій, тому надважливій, грі проти Швеції. У поєдинку з французами — єдиний, хто реально загрожував воротам суперника. Міг забити — не пощастило. Проти Англії в повну силу грати не міг через травму.

Добре — 4

1. Євген Хачеріді, центральний захисник, 24 роки, 270 хв.

Насамперед, навів лад у своїй голові, діяв врівноважено. Гідно боровся проти Ібрагімовича, був не найгірший у проваленому командою поєдинку проти Франції. А матч з Англією довів, що Блохін у подальшому цілком може розраховувати на захисника.

2. Андрій П'ятов, воротар, 27 років, 270 хв.

Дещо нервував у грі проти Швеції, але й рятував. Аналогічно — у поєдинку проти Англії. Проти Франції був найкращим серед українців, двічі виручав. Не пропускав "своїх" м'ячів і жодного разу не змусив згадати про відсутність травмованого Шовковського.

3. Денис Гармаш, опорний півзахисник, 22 роки, 78 хв.

З'явився на полі тільки в третьому матчі. Довів грою, що його треба було випускати раніше. Освіжив командні дії — один із тих, хто організовував пресинг англійців.

Задовільно — 3

1. Ярослав Ракицький, центральний захисник, 22 роки, 90 хв.

Дебютував на Євро одночасно з Гармашем. Знадобилося його вміння віддати довгу передачу — це допомагало виходити з оборони. Занижена оцінка, бо на 30-й хв. втратив Руні, і той мав реальний шанс відкрити рахунок.

2. Олег Гусєв, правий захисник, 29 років, 270 хв.

Грав правого захисника й потерпав через брак навичок на незручній позиції. Особливо це проявилося у протистоянні з французом Рібері. Зате звично боровся до останнього, був активний у наступі, почав атаку, з якої наші зрівняли рахунок проти шведів.

3. Андрій Ярмоленко, правий атакувальний півзахисник, 22 роки, 238 хв.

Помилився, коли забивали шведи, але віддав результативну передачу на Шевченка. У грі проти Франції був малопомітний. Зате з Англією, почавши скромно, поступово вийшов на провідні позиції — бив, обігрував і навіть оборонявся, не давши змогу Руні вийти один на один із П'ятовим. Після Євро навряд чи зарубіжні команди одразу сформулюють пропозицію щодо купівлі Ярмоленка, але й надалі стежитимуть за ним.

4. Євген Коноплянка, лівий атакувальний півзахисник, 22 роки, 268 хв.

У жодному матчі не зміг так яскраво відіграти, як у товариському проти Німеччини  минулого листопада. Проте відверто випав тільки проти французів. В інших поєдинках напружував правий фланг оборони суперника, звично зміщувався зліва в центр і бив. Здебільшого неточно, хоча в одному випадку англійцям допомогла тільки реакція голкіпера.

5. Сергій Назаренко, центральний півзахисник, 32 роки, 162 хв.

Добротно відіграв проти Швеції. Але це не означає, що міг бути корисний у поєдинку з французами. Блохін цього не зрозумів і випустив удруге в стартовому складі. Проблема тренера, а не гравця, який віддав усе, що міг.

6. Андрій Воронін, центральний атакувальний півзахисник, 32 роки, 135 хв.

Та жпроблема, що і з Назаренком. Та є відмінність: проти Швеції був одним із найпомітніших. Неяскравий, але всюдисущий. На більше, враховуючи весняні проблеми в клубі й втрату форми, його не вистачало.

7. Тарас Михалик, центральний захисник, 28 років, 180 хв.

Мало грав навесні, але зумів зібратися на матч проти Швеції. Наступний поєдинок із Францією показав, що більше в турнірі на нього розраховувати не варто.

8. Артем Мілевський, нападаючий, 27 років, 117 хв.

У перших двох матчах виходив на заміну й нічим не відзначився. Головний матч зіграв проти Англії. Боровся, підігрував Девичу, мав нагоду забити сам. Але результату його зусилля не дали.

9. Марко Девич, нападаючий, 28 років, 120 хв.

Збільшив командну швидкість у поєдинку проти Франції, і не його провина, що стомлені партнери не підтримали. Заслужив шанс вийти проти Англії. Був помітний, але не завжди правильно рухався, втрачав м'яч. Забив гол, але його не зарахували. Щоправда, пробити, вийшовши сам на сам із Гартом, міг краще. Так, щоб у Террі взагалі не було шансів дістатися м'яч.

10. Олег Блохін, головний тренер, 59 років

Завдання вийти з групи не виконав. Провалив матч із Францією — став головним винуватцем поразки. Зате налаштував підопічних на ігри проти Швеції та Англії, не побоявся внести значні зміни на останній поєдинок у групі. Програв, але боровся.

Незадовільно — 2

1. Анатолій Тимощук, опорний півзахисник, 33 роки, 270 хв.

Непогану гру проти Швеції перекреслив матч із французами. Був найгірший серед українців: обрізався у простих ситуаціях, фолив. Від одного з найдосвідченіших гравців збірної чекали більшого. З Англією діяв краще, але не завжди встигав за суперниками, отримав чергове попередження й пропустив би чвертьфінал, якби ми туди вийшли.

2. Євген Селін, лівий захисник, 24 роки, 270 хв.

Його обіграв француз Менез, коли забивав нам. У матчі з Англією треба було підтримувати атаку — не робив цього, неправильно рухався, чим дратував Коноплянку, партнера по флангу. Невідомо чому Блохін, принаймні в третьому матчі, не випустив на поле спрямованішого на наступ В'ячеслава Шевчука.

Без оцінки

1. Олександр Алієв, центральний півзахисник, 27 років, 22 хв.

2. Богдан Бутко, правий захисник, 21 рік, 15 хв.

3. Руслан Ротань, центральний півзахисник, 30 років, 5 хв.

Місце Алієва в заявці збірної виглядало сумнівно: навесні він забив кілька м'ячів за клуб, але грав нестабільно. На Євро-2012 вийшов проти Франції, переламати гру не зумів, запоров штрафний удар із небезпечної позиції.

Ротань допоміг утримати перевагу в матчі проти Швеції й більше не грав. Це дивно — з його досвідом був би не зайвий.

Блохін симпатизує Бутку і дав йому відчути рівень таких турнірів на полі. Хоча була альтернатива — на останні хвилини матчу з Англією випустити форварда Селезньова.

Зараз ви читаєте новину «Гармаша треба було випускати раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі