вівторок, 06 квітня 2010 18:14

"Динамо" перемогло в Луганську завдяки асистенту арбітра

 

На 46-й хвилині матчу "Зоря" — "Динамо" форвард гостей Андрій Ярмоленко відкрив рахунок. Автор гола, як і його партнер Артем Мілевський, перебував у очевидному офсайді. Але запорізький арбітр В"ячеслав Валуєв прапорця не підняв. "Динамо" перемогло 2:0, а після матчу президент "Зорі" Євген Геллер заявив: "Навіть якщо "Динамо" грає погано, судді все одно витягнуть команду".

Певна логіка у словах Геллера є. У весняній частині сезону "Динамо" провело сім матчів. У двох із них, у Маріуполі та Луганську, підопічні Валерія Газзаєва забивали з положення поза грою. Суддівські помилки дозволили киянам уникнути поразки у грі з "Іллічівцем" та дотиснути "Зорю".

Суддівський комітет підпорядкований Федерації футболу України. Цю організацію очолює Григорій Суркіс — рідний брат президента "Динамо" Ігоря Суркіса. Тому будь-які помилки арбітрів на користь чемпіона України тлумачать як виконання суддями вказівок керівника українського футболу.

Ігор Суркіс заявляє, що чемпіонство в Україні його не цікавить — тільки Ліга чемпіонів. У це цілком можна повірити. Але для того, щоби потрапити до групового турніру Ліги чемпіонів і тільки за це отримати від УЄФА $10 млн, динамівцям потрібне перше місце. Друге значно знижує шанси команди, бо у кваліфікації доведеться грати з призерами найсильніших західноєвропейських чемпіонатів. А відсутність у найпрестижнішому євротурнірі обертається чималими збитками. Брати Суркіси ведуть спільний бізнес і, звичайно, враховують цей факт.

З іншого боку, повірити у те, що судді, в даному разі В"ячеслав Валуєв, так підставлятимуться, важко. Якщо й була вказівка витягти "Динамо", можна обрати значно простіший шлях — вилучити гравця або призначити пенальті у "межових" ситуаціях, коли рішення стовідсотково віддають арбітру. А так — Валуєва можуть усунути від роботи на чималий термін.

Уболівальникам "Динамо" нічого заперечити з приводу офсайда в Ярмоленка. Але достатньо згадати, що в цьому чемпіонаті пенальті у свої ворота "Динамо" отримало у грі з "Шахтарем". За рахунку 0:0, та ще й у київському поєдинку. Аналогічна ситуація і в першоколовому поєдинку проти "Іллічівця". Інша річ, що донбасівці пенальті не реалізували, а "Динамо" потім забило тричі й виграло.

Усунути Григорія Суркіса можуть тільки підконтрольні йому делегати Конгресу Федерації футболу України

Але доки старший Суркіс біля керма ФФУ, а молодший — "Динамо", звинувачень у підігруванні "Динамо" не уникнути. Міжнародні футбольні правила не забороняють такої ситуації — в Італії, наприклад, уряд країни та футбольний клуб "Мілан" очолює одна людина, Сільвіо Берлусконі. Крім того, в Україні є кілька клубів, які належать одній і тій самій особі, а ще порівняно недавно підсумок матчів між двома донецькими командами передбачити було дуже легко.

Нова державна влада прийшла зі сходу країни. Міністр спорту Равіль Сафіуллін — давній опонент Григорія Суркіса. Але зняти його з посади президента ФФУ не зможе — за втручання держави у футбольні справи ФІФА дискваліфікує Україну.

Усунути Григорія Михайловича можуть тільки делегати Конгресу ФФУ. Але цього не буде, бо голосують представники обласних футбольних федерацій, підконтрольних Суркісу. Сам він після перемоги в боротьбі за Євро-2012 у відставку не піде. А Ігор не має наміру продавати "Динамо".

Третій варіант — запросити іноземця на посаду незалежної суддівської організації. Проте міжнародними правилами чітко прописано: комітет арбітрів має підпорядковуватися тільки національній федерації. Англія пішла супроти цієї директиви, але те, що дозволено найсильнішому клубному чемпіонату Європи, ФІФА та УЄФА не допустять у провінційній із футбольної точки зору Україні.

— Диму без вогню не буває, — каже "ГПУ" народний артист України Богдан Бенюк, 52 роки. — Якби суддівський комітет був незалежним — інша річ. А так він безпосередньо підпорядкований керівництву Федерації футболу України. Про яку чесність тут ідеться? Про себе як уболівальника "Динамо" я можу говорити тільки в минулому часі. Не вітаю нинішню політику клубу. Купа легіонерів, а хлопці з дубля розбігаються по всій Україні та грають за інші команди. Керівники чемпіона думають тільки, як би зірвати куш.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" перемогло в Луганську завдяки асистенту арбітра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі