четвер, 04 серпня 2011 05:45

Чому команду назвали "Шахтар"

Ніхто вже не дивується тому, що в нас із сумною періодичністю оголошують жалобу за загиблими шахтарями. Це стало настільки буденним, що майже нікого по-справжньому не шокує. За кордоном же, напевно, вважають Україну такою землею, де регулярно гинуть шахтарі. Десь землетруси та цунамі, десь голод і масові заворушення, десь тайфуни та торнадо, а в нас — аварії на шахтах зі смертельними наслідками.

Я пишу про це тому, що нещодавно допомагав іноземним спортивним журналістам. Одне з парадоксальних запитань, на які вони такі щедрі, поставило мене в двозначне становище. Іноземець поцікавився, чи правда, що футбольна команда "Шахтар" із Донецька названа в пам'ять людей, загиблих у шахтах?

Що мені було відповідати на цілком логічне припущення людей із цивілізованого світу? Казати, що нічого подібного? Що нинішній "Шахтар", як і решта українських футбольних команд, зберіг від колишніх радянських часів лише назву? А насправді нинішній "Шахтар", так само як і інші команди, є лише футбольною іграшкою своїх багатих власників? Що донецький диво-стадіон і футболісти-мільйонери, які грають на ньому, існують у світі, паралельному тому, в якому в шахтах регулярно гинуть люди, хоча перебувають ці два світи поряд?

Урешті я відповів іноземцям ухильно. Мовляв, може й так. Бо ж я не знаю достеменно, чому команду "Стахановець" перейменували колись на "Шахтар". Можливо, й тоді шахтарі гинули під землею, лише нам про це не казали. А команду насправді назвали на їхню честь. І має вона цю назву вже багато-багато років. І буде мати, бо приводи вшанувати пам'ять загиблих трапляються аж занадто регулярно.?

Зараз ви читаєте новину «Чому команду назвали "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі