четвер, 24 січня 2013 05:45

Чим футболісти відрізняються від астрономів

З'явилися повідомлення про те, що футболістів сімферопольської "Таврії" у дні тренувань не годують сніданками та обідами. Інформація цікава. Проте навряд чи варто аж надто співчувати ненагодованим спортсменам із зарплатнею від 200 тисяч гривень на місяць, яку їм нібито затримують і видають нерегулярно. Про це все незадоволені гравці розповідають журналістам. Щоправда, не називають розмірів невиплаченої зарплатні.

Водночас із сімферопольськими негараздами набирає сил футбольний клуб першої ліги "Севастополь". Днями він представив іще трьох нових учасників, які прийшли з київського "Арсеналу". У севастопольців зарплати не менші, а подеколи більші за ті, що платять у "Таврії". Деякі футболісти мають змогу винаймати розкішні квартири в Ялті та наїжджати до Севастополя лише на тренування й матчі.

Посередині між Севастополем та Сімферополем, де так небідно живуть гравці у футбол, розташована Кримська астрофізична обсерваторія. Там серед кількохсот працівників — 16 докторів та 40 кандидатів наук. Єдиний заклад такого масштабу в Україні проводить унікальні дослідження космосу. На фінансування Кримської обсерваторії у державному бюджеті на 2013 рік передбачили 469 тис. грн. Усе йде до того, що працівники змушені будуть шукати іншої роботи, а обсерваторію згодом закриють. Занадто цінна її територія. Астрономічні ж дослідження теперішню владу не цікавлять узагалі.

Тож маємо дві проблеми. Перша — "недогодовані" футболісти "Таврії". Про це чи не щодня згадує вітчизняна преса. Друга — перспектива практичного знищення української астрономічної науки. Про це публічно згадали лише наприкінці минулого року. Згадали та й забули. Виходить, що африканські та інші футбольні "зірки", які грають за "Таврію", коштують у кілька разів дорожче за цілу галузь фундаментальної науки.

Заздалегідь знаю відповідь на поставлене запитання. Мені скажуть, що футбол — це справа приватна, а наука — державна. Тоді запитаю: у якій ще державі є можливість дати астрономічні зарплати футболістам провінційних команд і немає можливості хоча б мінімально, я вже не кажу належно, фінансувати астрономію?

Я не знаю, скількох африканських, латиноамериканських чи балканських гравців зможе купити той, хто "прихопить" цілком свідомо покинуту державою напризволяще Кримську обсерваторію. І чи буде наша преса побиватися з приводу вчасного харчування тих футболістів. Не писати ж про харчування науковців-астрономів, залишених без засобів до існування.

Зараз ви читаєте новину «Чим футболісти відрізняються від астрономів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі