четвер, 13 грудня 2012 06:00

"Арсенал" може повторити шлях "Оболоні"

Наприкінці футбольного року майже одночасно з'явилися дві новини щодо футбольних команд, які представляють Київ. Перша була очікуваною — команда "Оболонь", яка залишилася без фінансової підтримки власника однойменного пивзаводу, припинила своє існування. На другу новину очікували менше. Хоча ще на початку листопада можна було уважніше прислухатися до слів тренера київського "Арсенала". Білорус Леонід Кучук, чия команда і за складом, і за грою, претендувала на високе місце в чемпіонаті та на участь у єврокубках, несподівано зауважив після чергового матчу, що "нам би не вилетіти". Після цього вилетів сам Кучук, який після завершення останнього календарного матчу чемпіонату цього року зібрав свої речі й полишив Київ.

Що це може означати? Як на мене, причини тут ті ж самі, що і в "Оболоні". Власник команди Вадим Рабинович, вірогідно, втратив бажання витрачати на "Арсенал" гроші, на кілька порядків більші, ніж тратили на команду пивзаводу. Таке із командою одного разу вже було. Утворений на базі київського ЦСКА волею колишнього столичного мера Олександра Омельченка, столичний "Арсенал" кілька років поспіль існував за рахунок столичного бюджету. А коли новообраний Леонід Черновецький фінансування припинив, команда опинилася на межі зникнення. Якби не мільйони, які прийшли через Вадима Рабиновича.

Коли дивитися на становище зі спортивного боку, то "Арсенал" відверто шкода. Це єдина команда, яка в нинішньому чемпіонаті перемогла "Шахтар", нашому футболу не зайва. Коли ж згадати, що окрім кількох десятків чоловіків із прапорами і батальйону курсантів військового училища, яких привозили автобусами, на матчі "Арсенала" в Києві ніхто не ходив, то чи варто витрачати на це нікому не потрібне видовище не менш як сотню мільйонів гривень щороку?

Криза в "Арсеналі" та інших командах нижчих ліг, які регулярно зникають по одній упродовж сезону, ще раз нагадує про те, що становище в українському футболі далеко не райдужне. Можна традиційно на це не зважати, тішачись локальними успіхами провідних клубів України на європейській арені, досягнутими в основному зусиллями іноземних футболістів. Що, власне, і робить чинна футбольна влада.

А можна вже тепер передбачити невеселі перспективи національної збірної, в якій за кілька років просто не буде кому грати. Хіба що привезеним іноземцям українські паспорти пороздавати.

Зараз ви читаєте новину «"Арсенал" може повторити шлях "Оболоні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі