неділя, 16 липня 2006 17:26

Ахметов побудує п"ятизірковий стадіон

  Побудова нового стадіону обійдеться Ринату Ахметову у 250 мільйонів доларів
Побудова нового стадіону обійдеться Ринату Ахметову у 250 мільйонів доларів

Власник футбольного клубу "Шахтар" і найбагатший українець Ринат Ахметов, 39 років, побудує у Донецьку п"ятизірковий стадіон. На це він витратить $250 млн. Керівництво клубу на прибутки не розраховує.

— Стадион вряд ли себя окупит. Разве что Украина начнёт развиваться мегатемпами, — каже генеральний директор ФК "Шахтар" Сергій Палкін, 31 рік.

Будівництво стадіону — ідея Ахметова. Реалізує її турецька компанія "ENKA". А проект арени розробили автори олімпійських стадіонів у Сіднеї та Пекіні, міського стадіону Манчестера.

Слідкувати за добросовісністю турків буде спеціально створена фірма "Стадіон "Шахтар". Її директор Володимир Ковалевський керував спорудженням п"ятизіркового готелю "Донбас Палас". За його словами, загальна площа стадіону становить близько 100 тис. кв. м. Цю землю клуб орендуватиме у міста протягом 25 років. Щороку платитиме по два мільйони доларів. Майбутній спорткомплекс розміститься в центрі Донецька, в парку імені Ленінського комсомолу. Його сусідами будуть стадіони "Олімпійський" та "Локомотив".

— Мы планируем позже выкупить эту землю, — зазначає Ковалевський.

Будівництво планується завершити влітку 2008 року

Будівництво планують завершити влітку 2008 року.

— Стадион будет вмещать 50 тысяч человек (в Україні більше вміщує тільки 83-тисячний столичний "Олімпійський". — "ГПУ") включая 5 тысяч вип-мест. А также бары, рестораны, фитнес-клуб, кафе. Между соревнованиями можно будет устраивать концерты, — розхвалює проект Палкін.

Востаннє новий стадіон відкривали в Україні п"ять років тому. Це був чотиризірковий "Ювілейний" у Сумах. Він уміщує 30 000 глядачів, а на роботи витратили 50 мільйонів гривень.

Нову арену на 32 000 місць планують звести у Львові — за 66 мільйонів швейцарських франків.

У Мюнхені рік тому відкрили "Альянц Арену". Вона вміщує 66 000 глядачів і обійшлася в $285 млн. Роботи теж виконувала турецька фірма "ЕNKA".

А наступного сезону переїжджає на новий стадіон, "Еміратес", лондонський "Арсенал". Він здатний прийняти 54 000 відвідувачів і коштував 673 мільйони доларів.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов побудує п"ятизірковий стадіон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі