середа, 01 січня 2020 20:11

Під час "битви в буфеті" в обличчя Фергюсона кинули піцу

Під час "битви в буфеті" в обличчя Фергюсона кинули піцу
Фергюсон працював на посаді головного тренера "Манчестер Юнайтед" 26 років

Сьогодні о 22:00 за Києвом "Арсенал" прийме "Манчестер Юнайтед" у матчі АПЛ.

Алекс Фергюсон, якому вчора виповнилося 79 років, не любить згадувати про інцидент який трапився в його біографії. У 2004 році під час гри "Манчестер Юнайтед" - "Арсенал" йому в обличчя потрапила піца, яку кинув Сеск Фабрегас.

"Битву в буфеті" називають ще "Битвою на "Олд Траффорд", частина друга". Перша частина саги трапилася за рік до цього - 21 вересня 2003 року, коли непереможний "Арсенал" вивіз з Манчестера очко (матч закінчився нульовою нічиєю), але якою ціною! Капітан "канонірів" Патрік Вієйра був вилучений з поля за другу жовту картку. На останніх секундах лідер атак "МЮ" Руд ван Ністелрой не зміг реалізувати пенальті. Весь матч пройшов в неймовірному нервовому напруженні, що призводило до постійних сутичок на полі. За підсумками зустрічі п'ятеро гравців "Арсеналу", два гравця "Юнайтед", а також весь ФК "Арсенал" були серйозно оштрафовані. Крім того, футболісти гостей Лоран, Вієйра, Мартін Кіоун і Рей Парлор були дискваліфіковані на різну кількість матчів.

І ось нова зустріч непримиренних суперників, що обіцяла ще більше загострення пристрастей. Англійські таблоїди смакували спогади про скандальний матч, після якого Вієйра і головний тренер "Арсеналу" Арсен Венгер звинуватили ван Ністелроя в симуляції, а наставник "МЮ" Алекс Фергюсон став на бік голландця. Сер Алекс тоді сказав: "Те, що робили гравці "Арсеналу", було найгіршим, що я бачив у футболі". Про це пише "Трибуна"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" впевнено переміг "Ман Юнайтед"

У жовтні 2004-го "Арсенал" приїхав на "Олд Траффорд" не тільки в ранзі чемпіона країни, а й команди, яка нікому не програвала в АПЛ протягом рекордних 49 матчів. З 4 травня 2003 року - 18 місяців! І все лідери були в строю - Анрі, Бергкамп, Вієйра, Юнгберг, Кемпбелл, Коул, Туре, Леманн.

"Манчестер Юнайтед" до 10-го туру відставав від лідерів "канонірів" вже на 11 очок.

Зате в атаці у господарів з'явився головний талант англійського футболу - 18-річний Вейн Руні, який блискуче відіграв на Євро-2004 (чотири забиті м'ячі в чотирьох зустрічах). Його прихід з "Евертона" дозволив Фергюсону, на відміну від матчу 2003 року, перейти на гру в два форварда. Ван Ністелрой і Руні вийшли попереду, Гіггз і Роналду підтримували їх з флангів, а в центрі тандем півзахисників склали Скоулз і Філ Невілл.

Ляпас луною пролунав по тунелю, і все припинилося: бійка, крики

Незважаючи на велику кількість мегазірок і майстрів атаки, глядачі 72 хвилини спостерігали футбол без забитих м'ячів. Багато нервів, багато боротьби, багато фолів.

А потім Руні, якому за іронією долі в день поєдинку виповнилося 19 років, і він проводив лише третій матч за "МЮ" в чемпіонаті, після зіткнення з гігантом Кемпбеллом не без питань впав у штрафному "Арсеналу". І арбітр Райлі, перед матчем отримав спеціальні інструкції від представників поліції Великого Манчестера (вони побоювалися бійки на полі), вказав на "точку". Треба думати, що у ван Ністелроя, коли він збирався бити, перед очима пролетіло все життя. Але на цей раз голландець був точний.

Уже в компенсований час Руні заб'є сам - в контратаці відкриє рахунок своїм м'ячам за "МЮ" в АПЛ. 2:0 - "дияволи" перервуть рекордну безпрограшну серію "канонірів", не давши їм вибити фантастичну цифру 50.

Після матчу обидві сторони звинувачуватимуть один одного в неспортивній поведінці, симуляції, а також апелюватимуть до поганого суддівства. Венгер заявить журналістам, що Руні пірнув, знайшовши ногу Кемпбелла і випрошуючи пенальті (за критику суддівства тренера потім оштрафують на 15 тисяч фунтів). Кемпбелл, також стверджуючи, що порушення з його боку не було, відмовиться тиснути руку юному партнеру по збірній Англії.

Але головна подія, про яку всьому світу стане відомо тільки на наступний день - вона ж, власне, і дасть назву цього матчу - трапиться в підтрибунному тунелі, що веде до роздягалень. В англійській пресі з'явиться інформація, що невідомий гравець "Арсеналу" жбурнув в Фергюсона якусь їжу. Обговорювалися варіанти: піцу, каву, томатний або гороховий суп. У будь-якому випадку, саме з цієї причини головний тренер "МЮ", виконуючи свої зобов'язання перед телебаченням, флеш-інтерв'ю давав у клубному спортивному костюмі.

У Ван Ністелроя перед очима пролетіло все життя

Через роки захисник "Арсеналу" Ешлі Коул в автобіографії так опише подію: "Ми йшли по висувному пластиковому тунелю. Всі дивилися один на одного. Кричали. Гравці зіткнулися у вузькому проході, мене затиснули посередині. Чув, як наш бос молотить Фергюсона на розпеченій французькій, йому в відповідь лине щось на шотландському діалекті. У якийсь момент над моєю головою пролетів шматок піци, який потрапив точно в Фергі. Ляпас луною пролунав по тунелю, і все припинилося: бійка, крики, все. Всі очі втупилися на те, як шматок піци зісковзує з цієї знаменитої особи на красивий чорний костюм. Я думав, Фергюсон зараз вибухне, але він, лаючись, бурмочучи і струшуючи крихти, влетів в роздягальню. Ми зайшли за двері і засміялися".

Хто ж кинув цю піцу - довгі роки залишалося таємницею. І лише в 2017-му Сеск Фабрегас, якому в день "Битви в буфеті" було всього 17 років, і він всю гру провів у запасі, зізнається - це його рук справа.

"Ми відчували себе обдуреними, бо не заслуговували на поразку, - згадає іспанець жовтень 2004-го. - Оскільки я не грав, то одним з перших опинився в тунелі. У роздягальні я побачив піцу, взяв шматок, тому що був голодний. Потім почув крики, повернувся і побачив, як Фердинанд, Анрі, Кемпбелл і інші великі хлопці збираються побитися. Я був молодий, і просто не знав, що робити. Я був такий маленький і худий, чесно кажучи, я не цілився ні в кого конкретно. Пізніше я побачив, що потрапив в містера Фергюсона, я вже вибачився публічно і готовий зробити це ще раз. Це було ненавмисно, просто випадковість. Я був молодий, зараз я б точно не став кидатися піцою".

Фергюсон в автобіографії не став звинувачувати Сеска: "Вони кажуть, що це Фабрегас кинув в мене піцу, але я до цього дня й гадки не маю, хто це зробив".

Алекс Фергюсон закінчив кар'єру в 2013 році. Він 26 років очолював "Манчестер Юнайтед" і став найтитулованішим тренером світу

Зараз ви читаєте новину «Під час "битви в буфеті" в обличчя Фергюсона кинули піцу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі