неділя, 03 лютого 2019 00:15

"Сукню шиємо за 300 гривень" - переселенка відкрила ательє
7

Наталя у швейному бізнесі вже 7 років
Фото: Надано Наталею Жищенко
Тканину купували напряму з білоруського заводу
В асортимент додали класичні сорочки і вишиванки
Найбільше покупцям сподобалась форма з шотландки в червону клітинку
Дитячий комплект з жилетки та штанів коштує 600 гривень

Щоб відкрити ательє по ремонту та шиттю одягу, треба знайти кваліфікованих швачок. Також треба мати швейне обладнання, інструменти та запас тканин з нитками й фурнітурою. Орендувати приміщення з меблями краще у центрі міста, де ходить багато людей. Керівникові не обов'язково вміти шити. Головне - організувати процес та розвивати бізнес.

Про це Gazeta.ua розповідає Наталя Жищенко з Донецька. Вона з родиною у 2017 році повернулась у своє рідне місто - Костянтинівку Донецької області. Там через рік з чоловіком відрили ательє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстриня розповіла, як відкрити бізнес на машинній вишивці

"Переїхали у лютому 2014 року. Вдалось частково вивезти швейне обладнання та тканини з Донецька. Але бізнес запустили тільки у березні наступного року. Не знали яким чином усе організувати на новому місці, - згадує Наталя, - У Костянтинівці немає жодного профільного закладу, не могли знайти швачок. Допоміг місцевий центр занятості. Від нього направили жінок безкоштовно навчатись на трьох місячні курси. Навіть дали попередньо побалакати, щоб далі могли співпрацювати".

Автор: Надано Наталею Жищенко
  На першому поверсі торгівельного центру відкрили виставковий зал готової продукції
На першому поверсі торгівельного центру відкрили виставковий зал готової продукції

Для роботи орендували приміщення у центрі міста у торговому центрі. На першому поверсі працює невеликий виставковий зал та пункт приймання замовлень ательє по ремонту одягу. На другому – склад та міні-цех по шиттю.

"Популярний ремонт одягу тому, що дуже низька купівельна спроможність. Купляють найдешевші китайські речі або вживані у секонд хенді, - вважає Наталя, - Ми можемо запропонувати доступну ціну на пошиття речей. У мене є запас тканин, з яких можна шити. І це буде значно якісніша та дешевша річ, ніж на базарі. Наприклад, ціна на пошиття плаття – 300 гривень".

У ательє працює четверо жінок. Середній вік робітниць – близько 40 років. Усі працевлаштовані офіційно. Сума зарплати залежить від кількості пошитих речей. Можуть пошити будь-який одяг та працюють з усіма видами тканин, крім хутра.

Автор: Надано Наталею Жищенко
  Тканину купували напряму з білоруського заводу
Тканину купували напряму з білоруського заводу

"У минулому році шили колекцію шкільної форми. Натуральну напіввовняну тканину купували напряму з Білорусії. Свого часу їздили на завод та підписувала договір про роботу. Тканину та фурнітуру купувала великими партіями на склад ще в Донецьку. Зараз з неї шию одяг, - ділиться Наталя, - Найбільше купували речі зі шотландки, тканини у червону клітинку. У місті форми з неї не продавали раніше".

Комплект для хлопчика з жилетки та штанів коштував 600 гривень. Для дівчаток шили комплект з жилетки та спідниці за 540 гривень. Бавовняні класичні сорочки коштували – 290 гривень. На зиму пропонували штани утеплені флісом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка створює неймовірні речі з вовни

"Усі моделі розробляли самі. Ще у Донецьку розроблювали лекала та шили експериментальні моделі. Дивились, щоб дитині було зручно носити одяг весь день та був простий догляд, - розповідає Наталя, -Усі наші моделі розраховані на 2-3 роки. Продумали резинки на талії з ґудзиками, що можна перестебнути. У штанах та у спідниці у підгибыэ запас тканини. Можна відпустити низ, коли стануть короткі".

Автор: Надано Наталею Жищенко
  В ательє працюють 4 швачки, всі працевлаштовані офіційно
В ательє працюють 4 швачки, всі працевлаштовані офіційно

За потреби співпрацюють з місцевим техніком, який конструює викрійки та лекала для нових моделей. З Донецька привезла багато готових моделей одягу.

"Багато замовлень було у грудні. Шили вечірні сукні та карнавальні костюми для різних місцевих державних організацій. Їм треба було сплачувати тільки по безготівковому платежам та треба повний пакет документів. У місті дуже мало організацій, що можуть так працювати", - зазначає Наталя.

Про свою роботу розповідають у соціальних мережах Instagram та у Facebook-групі "Школьная форма в Украине". Для фотосесій наймає професійного фотографа.

Автор: Надано Наталею Жищенко
  Наталя у швейному бізнесі вже 7 років
Наталя у швейному бізнесі вже 7 років

"Керівник має працювати над розвитком підприємства та організовувати процес. Вміти шити не обов'язково, усе приходить з досвідом, - зазначає Наталя, - Знаю, що подобається батькам, бо сама мама двох дітей. Тому що розумію, як би хотіла доглядати за одягом. Мені ніколи стояти і довго прасувати. Абсолютно завжди вибираю тканину як для себе. "".

Зараз ведуть переговори зі школами міста та сусідніх районних центрів. Планують проводити презентації роботи та форми для дітей. Там батьки зможуть подивитись тканину й поміряти готові зразки.

Наталя Жищенко за освітою дизайнер інтер'єрів. У швейному бізнесі 7 років. У Донецьку мала декілька ательє по шиттю та ремонту одягу. Шили шкільну форму, одяг на замовлення. Наприклад, для дизайнерів відшивали колекції одягу та виїжджали на показ вдягати моделей. З початком військового конфлікту, у 2017 році переїхали у рідне місто Наталі – Костянтинівку Донецької області.

Щоб шити сумки з тканини треба швейна машинка, матеріали, нитки та фурнітура. Основні витрати на старті склали близько 10 тисяч гривень. Готові вироби можна продавати на місцевих ярмарках та через інтернет. Найголовніше, шити щось нове, те, чого ще не роблять місцеві майстри.

Зараз ви читаєте новину «"Сукню шиємо за 300 гривень" - переселенка відкрила ательє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі