пʼятниця, 23 жовтня 2015 18:37

Вчені пояснили, чому більшість людей лінуються

Автор: Pinterest
  Лінь
Лінь

Дослідники Канадського університету Саймона Фрейзера експериментально довели, що люди запрограмовані на лінь. Мозок постійно змушує людину економити енергію. У результаті ми шукаємо найкоротші шляхи до мети і хочемо сидіти, а не стояти, якщо є така можливість.

"Лінь - прокрестинація, тобто відкладання справ на потім. Це коли людина не займається справами, байдикує, втрачає час. Причиною зазвичай є недостатня мотивація у роботі людини," - каже Gazeta.ua Валерія Цихоня, психолог.
За її словами, люди намагаються по різному подолати ледарство, але найефективніший спосіб — знайти інтерес до своєї справи. А також — внутрішню мотивацію.

Автор: Pinterest
  Лінь
Лінь

Психолог Єгор Іордек вважає, що лінь - це захистний механізм від безглуздих дій, які не ґрунтуються на внутрішніх і зовнішніх цінностях людини.
"Щоб позбавитись ледарства, перш за все, варто переглянути своє ставлення до нього, як до явища. Коли ми чогось дуже хочемо, у нас не виникає проблем з байдикуванням. А якщо ми все ж таки починаємо лінуватись, це означає, що усвідомлюємо неефективність цієї дії, її безрезультатність", - каже психолог.
За його словами, спочатку потрібно розібратись в системі особистих цілей. Чи дійсно вони реальні, логічні та бажані.
"Якщо говорити про мотивацію, то вона буває зовнішня та внутрішня. Зовнішня - це коли людина отримує винагороду від зовнішнього світу - зарплату чи матеріальні цінності. Внутрішня мотивація ґрунтується на особистих цінностях - любові, визнання, схвалення чи шквалу оплесків," - вважає Єгор Іордек.
Психолог вважає, що розібравшись в собі, можна подолати будь-яку лінь.
"Один знайомий хлопець займається написанням методичного матеріалу. За кілька місяців нічого не написав. Він зізнався психологу в тому, що не бачить глибокого сенсу в своїй роботі. Виявляється, він напише методики набагато швидше, якщо отримає більшу оплату. Це буде зовнішньою мотивацією. А публікація матеріалу із зазначенням його авторства дасть йому внутрішню мотивацію", - привів приклад психолог.

Зараз ви читаєте новину «Вчені пояснили, чому більшість людей лінуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі