четвер, 10 травня 2012 12:01

В хорватському місті раз на рік палять усі, навіть 3-річні

У хорватському містечку Прімоштен, мабуть, ще не достеменно відомо про шкідливість паління, бо тут і досі збереглася традиція, згідно якої один раз на рік палити мусять абсолютно всі: чоловіки і жінки, старі й малі, від семи- до 77-річних. А точніше всі, хто може втримати цигарку в руці.

Цей звичай сягає корінням 1835 року, коли італійський купець Марко Пргін з Лорета привіз у місто святу чудотворну ікону Богородиці. Тоді жителі міста страждали від тяжкого захворювання невідомого походження. Втративши надію побороти хворобу традиційними методами, прімоштенці почали палити тютюн та шавлію, вірячи у те, що принаймні дим зможе вигнати хворобу з організму.

Хвороба відступила тільки тоді, коли італієць привіз до міста чудотворний образ Божої Матері. Але відтоді жителі міста традиційно приносять жертву вогню священному образові. В день вшанування ікони всі мають палити цигарки та запалювати вогнища. До сьогодні, не зважаючи на заборони паління, в цей день ніхто не може заборонити прімоштенцям купувати цигарки і пригощати ними своїх дітей.

Зараз ви читаєте новину «В хорватському місті раз на рік палять усі, навіть 3-річні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі