понеділок, 01 липня 2024 05:50

Стежте за сороками: ці птахи вкажуть, чи буде спека затяжною

Стежте за сороками: ці птахи вкажуть, чи буде спека затяжною
Кричить сорока до затяжної спеки Фото: pinterest

1 липня вшановують святих чудотворців і безсеребреників Косми і Дам'яна.

Косма і Дам'ян народилися в Римській імперії в християнській родині. Вони здобули медичну освіту і вирішили присвятити свої знання служінню ближнім, лікували хворих, не беручи за це ніякої плати.

Брати стали відомими завдяки своїм медичним здібностям і численним зціленням. Вони лікували не лише фізичні хвороби, а й молилися за духовне зцілення своїх пацієнтів. Косма і Дам'ян вірили, що Бог через них діє, і тому всю славу за свої чудеса приписували Господу.

Під час переслідувань християн за імператора Діоклетіана Косма і Дам'ян були заарештовані. Вони відмовилися зректися віри і принести жертви язичницьким богам, за що зазнали катувань і були страчені. Їхні мощі стали об'єктом великої пошани, і навколо них продовжували відбуватися чудеса зцілення.

Прикмети

Західний вітер до непогоди.

Кричить сорока - до затяжної спеки.

На деревах вже є жовте листя - осінь прийде рано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковні свята липня за новим календарем: зберігайте основні дати

Що не можна робити, а що варто

Жінкам цього дня забороняється фізично працювати. Вважається, що це призведе до нескінченної появи все нових і нових справ.

Не можна купувати дорогі продукти чи речі, загубите добробут родини.

В давнину вірили, що Косма і Дам'ян спускаються з небес і допомагають селянам з сінокосом.

Більшість церковних свят за новим православним календарем ПЦУ отримали нові дати, бо змістилися на 13 днів і тепер святкуються раніше. Це ж стосується і таких важливих свят, які присвячені Ісусу Христу. В народі їх ще називають Спасами.

Першим віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.

Зараз ви читаєте новину «Стежте за сороками: ці птахи вкажуть, чи буде спека затяжною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі