четвер, 13 липня 2023 18:17

Погода стає екстремальнішою: початок липня виявився найгарячішим на планеті

Погода стає екстремальнішою: початок липня виявився найгарячішим на планеті
Початок липня став найспекотнішим на планетіФото: Главком

Червень став найтеплішим в історії. А перший тиждень липня - найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень.

Незабаром настане Ель-Ніньо і ситуація може погіршитися, пише Politico.

Ель-Ніньо – явище планетарного масштабу, які прямо або побічно впливають на погоду на значній частині землі. Вони пов'язані зі зміною температур в океанах, опадами, атмосферною циркуляцією над тропічною частиною Тихого океану.

Протягом останніх трьох років Земля була під впливом Ла-Нінья – "фази охолодження". Однак тепер починається "тепла фаза" Ель-Ніньо. Науковці очікують, що вона призведе до ще більшого підвищення глобальної температури. А значить, варто готуватись до ще більш екстремальних погодних явищ у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека й дощі: прогноз погоди на 13 липня

Всесвітня метеорологічна організація попередила, що Ель-Ніньо "підштовхне глобальні температури на незвідану територію". Ще до повного настання цієї фази моря почали нагріватися. Температура в Північній Атлантиці зашкалює, кажуть європейські вчені. А повний ефект Ель-Ніньо проявиться тільки в кінці цього року.

"Північна Атлантика є одним з ключових факторів екстремальної погоди в Європі, а також з іншого боку Атлантики. Теплі води можуть спричинити сильні урагани або сильні дощі", — наголосив Омар Баддур, керівник відділу моніторингу клімату ВМО.

Температурні рекорди

Всесвітня метеорологічна організація на початку цього тижня повідомила, що тиждень з третього по дев'яте липня став найгарячішим тижнем на планеті. Середня денна температура у світі піднялася до рекордних 17,2°C.

На Сонці зафіксували величезну кількість плям. Це означає, що Сонце наближається до свого піку вибухонебезпечності

29 червня цього року сонячна пляма за 48 годин перетворилася на гіганта. Він був приблизно в 10 разів ширший за Землю.

Другого липня ця гігантська темна пляма викликала сонячний спалах класу X. Це найсильніший тип, який може створити Сонце. Він врізався прямо в Землю та спричинив відключення радіозв'язку в західній частині США та східній частині Тихого океану.

Зараз ви читаєте новину «Погода стає екстремальнішою: початок липня виявився найгарячішим на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі