середа, 01 квітня 2009 14:13

Комп"ютерні ігри-стрілялки поліпшують зір

Про те, що комп"ютерні ігри-шутери покращують зір, американські учені з університету Рочестера (University of Rochester) повідомили в лютому 2007 року. Тепер вони ж рапортують про нове відкриття - активні відеоігри йдуть на користь контрастної чутливості: гравці стали на 58% краще сприймати відтінки сірого.

"Як правило, для поліпшення контрастної чутливості використовуються окуляри або хірургія ока, - говорить в прес-релізі університету Дафні Бевелір. - Але ми виявили, що відеоігри в стилі екшн допомагають мозку ефективніше обробляти візуальну інформацію, і поліпшення зберігаються як мінімум протягом місяця після закінчення ігрової терапії".

Щоб з"ясувати це, Бевелір разом з двома рочестерськими колегами і професором Урі Полатом (Uri Polat) з Інституту ока в Тель-Авіві залучили 22 студентів, розділивши їх на дві групи. Одна група воювала в Unreal Tournament 2004 і Call Of Duty 2, а інша грала в нешкідливий симулятор The Sims 2. І ті й інші добровольці протягом 9 тижнів програли по 50 годин.

В результаті у "стрільців" було в середньому зафіксовано 43-процентне поліпшення ("пік" - названі вище 58%), а в групі "симуляторів" нічого такого виявлено не було.

Стаття авторів опублікована в журналі Nature Neuroscience.

"Наскільки ми знаємо, це перше свідоцтво того, що контрастна чутливість може бути покращена шляхом простих тренувань, - повідомила Бевелір. - Не дивлячись на відому заклопотаність з приводу негативних наслідків таких відеоігор в плані насильства і часу, проведеного у монітора, шутери, можливо, не так вже і шкідливі, принаймні для зору".

Бавелір має намір застосувати свої результати у майбутньому для лікування амбліопії - захворювання зорової системи, яке не піддається корекції за допомогою окулярів або контактних лінз, при якому послаблюється передача зорової інформації від здорового ока до мозку.

Яв вже доведено, відеоігри також можуть підвищити безпеку на дорогах, примушують студентів вивчати хімію, покращують поведінку ув"язнених, тренують мізки людей похилого віку, навчають військових і допомагають хворим раком.

За матеріалами Membrana, РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Комп"ютерні ігри-стрілялки поліпшують зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі