понеділок, 24 червня 2024 01:00

Які запахи відлякують ос: п'ять способів вберегтись від укусу

Які запахи відлякують ос: п'ять способів вберегтись від укусу
Назвали основні запахи, якіф відлякують ос Назвали основные запахи, которые отпугивают осФото: pinterest

Оси своїми укусами можуть завдати багато неприємностей людям.

Експерт з боротьби зі шкідниками Адам Джусон з Merlin Environmental поділився своїми п'ятьма дешевими і простими способами відлякування ос цього літа, пише Express.

Кавова гуща

Треба покласти трохи кавового порошку у вогнетривкий посуд і підпалити його, поки гранули не почнуть світитися.

"Палаючий кавовий порошок виділяє дим і запах, який оси не переносять. Не турбуйтеся про використання свіжої кави - якщо у вас є кавоварка, залишки кавової гущі спрацюють так само добре. Пам'ятайте, що кавова гуща дуже гаряча, тому тримайте її в недоступному для дітей місці. Щодо диму, то майже будь-який дим турбує ос, тому ароматичні палички є чудовим доповненням до ваших посиденьок на природі. До того ж, вони чудово пахнуть", - зазначив він.

Мідні монети

Запах міді не подобається осам.

"Розкладіть монети на відкритому повітрі, вздовж столу та в горщиках з рослинами, щоб тримати цих шкідників на відстані. Крім того, ви можете покласти мідну монету в пакет з водою і повісити її на дверні ручки по всьому будинку і на прилеглій території, щоб запобігти наближенню ос", - сказав експерт.

Ефірні олії

Можливо, більш приємним засобом для відлякування ос є ефірні олії з приємним запахом.

"Цитронела є класичним репелентом і походить з лимонної трави. Її найчастіше додають до свічок, які можна запалювати під час обіду на свіжому повітрі, щоб покращити атмосферу і відлякати ос. Чайне дерево - ще один аромат, який ненавидять оси, але вам буде важко знайти свічку з чайним деревом. Замість цього поставте миски з чайним деревом і водою на присадибній ділянці та вздовж обіднього столу", - каже Юсон.

Базилік і часник - ще два аромати, які природно відлякують ос. Тому подумайте про те, щоб поставити горщики з базиліком вздовж столу для барбекю. Що стосується часнику, ви можете або намазати його часниковою пастою, або додати у воду і обприскати ділянки, які не повинні приваблювати ос.

Накривайте їжу

Накривання їжі та напоїв - чудовий спосіб мінімізувати кількість ос.

"Це тому, що їх приваблюють солодкі запахи, і вони будуть полювати за їжею та водою", - каже експерт.

Одяг, який ви носите, також може впливати на кількість ос навколо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відлякати комарів: перевірені й безпечні методи

"Ос приваблюють світлі та яскраві кольори, тому обирайте для літнього вбрання приглушені або темні кольори. Якщо ви все ж хочете одягнути щось яскраве, то обирайте червоний колір. Оси не бачать червоний колір, тому це безпечний вибір", - радить він.

Трюк з паперовим пакетом

Нарешті, чому б не взяти коричневий паперовий пакет, зім'яти його і зробити схожим на осине гніздо?

"Повісьте його поблизу, і оси будуть думати, що це вулик конкурента, і триматимуться подалі від цього місця. Звучить просто, але це дійсно працює", - резюмував він.

Алергічна реакція на укуси бджіл може призвести до смерті. Щоб цього не сталося, важливо знати, як допомогти собі і іншим.

Загальні алергічні реакції з проявами на шкірі, та місцеві алергічні реакції не несуть загрози для життя, але місцева алергічна реакція може переходити в алергічну реакцію по типу набряку Квінке, і та, в свою чергу, в анафілаксію.

Анафілаксія - це важка, загрозлива для життя, генералізована або системна реакція гіперчутливості.

Зараз ви читаєте новину «Які запахи відлякують ос: п'ять способів вберегтись від укусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі