понеділок, 24 червня 2024 03:25

Чи може колір жовтка впливати на якість яєць: дієтологи розвінчали міфи

Чи може колір жовтка впливати на якість яєць: дієтологи розвінчали міфи
У соцмережах поширюється інформація про те, що колір жовтка в білих та коричневих яйцях відрізняється, Фото: Pixabay

У соцмережах поширюється інформація про те, що колір жовтка в білих та коричневих яйцях відрізняється, тому це визначає їхню поживну цінність, яка є різною.

Експерти розповіли для The Indian Express, чи дійсно це так. Зокрема, дієтолог Пріянка Бандал розповідає, що колір яйця можна визначити за мочками курячих вух.

За її словами, всі яйця спочатку мають білий колір, адже шкаралупа складається з карбонату кальцію.

"Вони отримують свій колір від генетики курки, коли яйце формується. Кури зі світлішими мочками вух також мають біле пір'я і несуть білі яйця. Ті, що мають кольорове пір'я і темні мочки вух, швидше за все, дадуть кольорові яйця", - пояснила експерт.

Водночас вона підкреслила, що на колір жовтка впливає раціон курей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яйце пашот вдасться з першого разу: як приготувати ідеальну страву на сніданок

"Наприклад, якщо курка, яка вирощується на пасовищі, харчується рослинами з жовтувато-оранжевою пігментацією, жовтки можуть набути більш оранжевого кольору. Якщо ж вона харчується переважно кукурудзою або зерновими, жовток, швидше за все, буде блідо-жовтим. Дослідження показують, що темні, більш барвисті жовтки мають таку ж кількість білка і жиру, як і світлі жовтки", - зазначила вона.

Своєю чергою дієтолог Амрін Шайх каже, що різні породи та вік курей теж можуть впливати на колір жовтка, проте меншою мірою, ніж харчування.

Дієтолог додав, що попри відмінності у кольорі, поживні речовини - білки, жири, вітаміни та мінерали, зазвичай, однакові.

"Колір жовтка може впливати на сприйняття смаку та текстури в кулінарії, але не безпосередньо на здоров'я", - запевнив Шайх.

Пріянка Бандал наголосила, що колір жовтків яєць може суттєво відрізнятися та залежати від раціону курки.

"Хоча темні жовтки можуть містити дещо вищий рівень корисних каротиноїдів, різниця в кольорі жовтка не має значного впливу на здоров'я. Вибір яєць повинен ґрунтуватися на особистих уподобаннях і дієтичних потребах, а не лише на кольорі жовтка", - порадив Шайх.

Здавалося б, така проста справа, як купівля яєць насправді може викликати чимало запитань.

І начебто зрозуміло, від чого можна відштовхуватися, коли мова заходить виключно про сорт яєць, проте останнім часом все частіше можна зустріти різницю в ціні між білими та коричневими яйцями однакового сорту та розміру - чому одні дорожчі за інші?

Чи є правдивим поширений міф про те, що яйця коричневого кольору здоровіші та корисніші за білі, чи це просто чергова пастка маркетологів? Gazeta.ua вирішила розставити всі крапки.

Зараз ви читаєте новину «Чи може колір жовтка впливати на якість яєць: дієтологи розвінчали міфи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі