пʼятниця, 07 липня 2023 02:40

Дослідниця визначила найтрагічніший день в історії людства

Дослідниця визначила найтрагічніший день в історії людства
Найтрагічніший день в історії людства забрав життя 930 тис. осіб. Фото: kommersant

23 січня 1556 року стало найтрагічнішим днем в історії людства.

Цього дня сильний землетрус забрав життя 930 тис. жителів Шеньсі, Китай. Так вважає дослідниця Фіона Макдональд.

Землетрус тривав лише кілька секунд. Безпосередньо він вбив 100 тисяч осіб. Ще 830 тисяч загинули в результаті зсувів ґрунту, провалів і пожеж, що послідували за стихійним лихом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччину сколихнув потужний землетрус: оголошено найвищий рівень тривоги

Магнітуда землетрусу становила від 8 до 8.3 балів. Епіцентр припав на долину річки Вей, яка проходить через лісове плато. Це унікальна місцевість, сформована мулистими відкладеннями і пилом із пустелі Гобі.

Планета знавала і більш потужні тектонічні рухи, але через особливості рельєфу Шеньсі, а також особливості забудови, загинула більшість мешканців міст Хуасянь, Вейнань і Хуаїнь. У XVI столітті багато місцевих жителів мешкали в яодунах — видовбаних у скелі печерах. Катаклізм знищив ці споруди насамперед.

В історії людства бували й більш смертоносні події, наприклад, світові війни. Але якщо порахувати кількість жертв лише за один день, безумовним лідером буде землетрус у Шеньсі, зазначила Макдональд.

Японію накрив потужний тайфун Mawar. Місцева влада закликає жителів префектур бути обережними через можливі селеві потоки, розливи річок і затоплення низовин.

У країні скасовано сотні авіарейсів і зупинено рух поїздів дільницею Токіо – Нагоя. У центральній японській префектурі Айчі в Тойохасі вже оголосили про надзвичайну евакуацію понад 76 тис. осіб. Ці люди мешкають у басейнах двох річок, що протікають через місто.

Зараз ви читаєте новину «Дослідниця визначила найтрагічніший день в історії людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі