четвер, 14 березня 2024 00:30

Чому людина не прокидається від власного хропіння: відповідь науковців вас здивує

Чому людина не прокидається від власного хропіння: відповідь науковців вас здивує
Науковці зрозуміли, чому людина підчас сну не чує власне хропіння Фото: pinterest

Науковці провели дослідження, яке дало їм зрозуміти, чому людина під час власного хропіння не прокидається. При цьому оточуючим не дає спати.

Для вчених це ще одна загадка людського мозку, пише pixelinform.

Але їм вдалося з'ясувати, що хропіння може перевищувати 110 дБ, тоді як відбійний молоток видає шум до 120 дБ. Спати в такому гуркоті просто неможливо, але той, хто хропе не розмикає очей.

Чи чують люди власне хропіння

Так вже влаштований мозок, що може не тільки не відчувати запахів уві сні, а й не чути окремий шум. Але це стосується виключно рутини, тобто того, що мозок не сприймає як подразник чи загрозу, а отже, не збирається обробляти.

Але водночас мозок продовжує контролювати ситуацію та аналізувати звуки. Тобто людина, яка голосно хропе, може прокинутися, якщо хтось голосно розмовлятиме в кімнаті або від іншого різкого звуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хропіння може вбити: як розпізнати смертельне апное

Але цей звук для мозку має звучати як сигнал небезпеки. Власне хропіння, навіть дуже гучне, не має до цього жодного відношення.

Жодна дієта не здатна повністю позбавити від хропіння. Однак якщо виключити деякі продукти з раціону, можна зменшити закупорку дихальних шляхів і носових пазух під час сну.

Йдеться про продукти, що містять лактозу. Вони можуть призводити до вироблення слизу в носі та викликати хропіння.

Зараз ви читаєте новину «Чому людина не прокидається від власного хропіння: відповідь науковців вас здивує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі