четвер, 22 жовтня 2009 17:18

Біля Греції розкопали найстаріше підводне місто Павлопетрі

Біля Греції розкопали найстаріше підводне місто Павлопетрі

Міжнародна група вчених представила перші результати розкопок найбільш стародавнього затопленого міста з досі виявлених археологами.

Павлопетрі на 2-3 тисячі років старше за будь-яке затоплених міст, описаних наукою.

Місто відкрили в кількох сотнях метрів від берега

Місто було відкрито в 1967 році британським археологом Ніком Флеммінгом в кількох сотнях метрів від берега Лаконії - області на півдні Греції. Городище надійно захищене від небажаного втручання пізніших поселенців, а від ерозії його врятував підводний гірський хребет, так що в руки вчених потрапили практично недоторкані руїни - унікальний випадок.

Розкопки почалися лише в минулому році, коли в розпорядженні вчених з"явилася необхідна техніка.

Розкопки, які веде Ноттінгемський університет (Великобританія) і Міністерство культури Греції, триватимуть ще чотири роки. Перші знахідки неолітичної кераміки та останків кораблів свідчать про те, що місто було великим середземноморським портом вже в III тисячолітті до н. е.. - на тисячу років раніше, ніж вважалося. Можливо, воно виникло на місці якогось стародавнього поселення, передає EurekAlert.

Площа міста - близько 100 тисяч квадратних метрів. Приблизно половина території вже нанесена на карту. У ході розкопок виявлено ще один невеликий район приблизно 100х100 метрів.

Доеллінська історія Греції з цілком зрозумілих причин досі відома зовсім мало. Можливо, учених чекає чимало цікавих відкриттів.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Біля Греції розкопали найстаріше підводне місто Павлопетрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі