пʼятниця, 02 жовтня 2009 11:03

Розкопали особистий амфітеатр імператора Траяна (ФОТО)

Британські археологи зробили унікальну знахідку в погано вивченому давньоримському порту Остії: вони виявили гігантський амфітеатр, який міг відвідувати сам імператор.

Фундамент кам"яної споруди у формі еліпса розкопаний на північ від Риму поблизу аеропорту Ф"юмічіно. Італійські ЗМІ вже охрестили знахідку "другим Колізеєм", повідомляючи, що знайдений амфітеатр менший улюбленого театру імператора Флавія, зате схожий розмірами з римським Пантеоном, який в довжину перевищував 42 метри.

"Його зовнішній вигляд, для створення якого використовували розкішні будівельні матеріали і масивні колони, припускає, що стадіон відвідував високопоставлений римлянин, можливо сам імператор", - відзначив глава дослідження Саймон Кі з університету Саутгемптона.

Версію про "особистий амфітеатр принцепса (латинська назва імператора - ред.)" підтверджують скромні розміри трибун, які вміщали до 2 тисяч чоловік, гігантська арена та само місцезнаходження будівлі. Він розташовувалося в самому центрі гігантського палацу Траяна.

"Унікальність знахідки в тому, що ми вперше виявляємо амфітеатр в центрі портової зони, і в тому, що ця споруда розташовувалася в центрі імператорського палацу Траяна, який ми лише починаємо розкопувати і датуємо початком III століття нашої ери. Наше завдання - зрозуміти, як подібна структура могла опинитися усередині урядового палацу", - наводить слова Кі італійська газета LaRepubblica.

Можливо, на арені амфітеатру спеціально для правителів проводилися гладіаторські бої, виступи з дикими звірами і морські битви, повідомляється в прес-релізі університету. Поряд з колонами археологи виявили мармурову голову чоловічої скульптури, яку вони вважають зображенням Одіссея або образом грецького мореплавця.

Віднайдення амфітеатру стало підсумком трирічних розкопок, які проводять археологи з університетів Кембріджа, Саутгемптона і Британської школи в Римі.

Руїни Остії були виявлені ще в XVI столітті, проте до британців їх ніхто ніколи до ладу не дослідив.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Розкопали особистий амфітеатр імператора Траяна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі