субота, 01 червня 2024 05:50

Що сьогодні з'їсти, щоб увесь рік був вдалим: прикмети та заборони в Устинів день

Що сьогодні з'їсти, щоб увесь рік був вдалим: прикмети та заборони в Устинів день
Якщо 1 червня веселка стоїть у небі до полудня - чекай скоро дощу. Фото: pinterest

1 червня віряни згадують мучеників Іустина Філософа і преподобного Агапіта Києво-Печерського.

Іустин Філософ жив в Іудеї, в I-II століттях. З малих років він цікавився науками і грецькою філософією, а коли йому виповнилося 30 років, то він охрестився і незабаром став проповідувати в Римській імперії та Азії. Через деякий час Іустин створив своє училище, де викладав християнську філософію.

Коли до влади прийшов імператор Антонін Пій, то в державі почалися гоніння на християн. Іустин передав правителю написану ним книгу "Апологію" - у результаті гоніння припинилися. Але все-таки опоненти не залишили Іустина в спокої й обмовили його. Філософа судили в Римі і помер він мученицькою смертю. Святі мощі зараз зберігаються в Римі.

Преподобний Агапіт Печерський жив у XI столітті. Про нього в рукописах монастиря кажуть - "лікар безкорисливий". Він сам готував ліки на основі трав і лікував ними ченців Києво-Печерської лаври, доглядав за хворими і молився за їхнє здоров'я. До Агапіта приходили і миряни - але він не брав з них грошей. Відомий випадок, коли лікар вилікував Чернігівського князя Володимира Мономаха, майбутнього великого князя Київського. Князь, щоб віддячити Агапіту, сам прибув до монастиря, але монах не вийшов до нього і не прийняв дарів.

Мощі Агапіта зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Прикмети

червона зоря - до багатого врожаю жита;

зацвіло жито - буде хороший улов коропа;

граки ходять по траві - встановиться погожа погода;

веселка стоїть у небі до полудня - чекай скоро дощу.

1 червня - свято Устинів день. Вважали предки, що саме цього дня весна остаточно залишає землю, а на її місце приходить літо, так і говорили: "Устин - між травнем і червнем тин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: коли відзначаємо головні свята літа за новим календарем

Що не можна робити

Церква виступає проти сварок, брехні, наклепу, лайки, жадібності, заздрощів, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі, ображати будь-кого, людей або тварин.

Не радять цього дня ставити огорожу або паркан - інакше може бути пожежа.

Що можна робити

У преподобного Агапіта просять зцілення від хвороб, зокрема й тяжких. До святих мощей можна прикластися в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Цього дня можна робити прибирання в будинку, працювати на городі, а також збирати лікарські трави - вважається, що вони 1 червня мають особливу силу. За повір'ями, у того, хто цього дня з'їсть жменю червневих ягід, у того весь рік буде вдалим.

2024 року українці святкують Трійцю за новою датою. Його відзначення прив'язане до святкування Великодня, яке припадає на 5 травня. А тому Трійцю святкуємо 23 червня, на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. У народі це одне з найголовніших свят називають П'ятидесятницею, Зеленою неділею, Зеленими святами.

Сватання цього дня - на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях - любов одне до одного. Натомість, на Трійцю забороняється грати весілля, адже нічого хорошого не вийде, сім'я швидко розпадеться і буде нещасливою.

Зараз ви читаєте новину «Що сьогодні з'їсти, щоб увесь рік був вдалим: прикмети та заборони в Устинів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі