четвер, 10 жовтня 2024 12:41

Чому кішки "стрекочуть": експерт пояснив дивні звуки домашнього улюбленця

Чому кішки "стрекочуть": експерт пояснив дивні звуки домашнього улюбленця
Експерт пояснив дивні звуки котів Фото: pinterest

Якщо ви коли-небудь чули, як ваша кішка видає дивні "стрекочучі" звуки, коли бачить птахів за вікном або інші об'єкти, що її цікавлять, то це не просто так.

Ця незвичайна поведінка давно привертає увагу власників пухнастиків. Експерти пояснюють, що "стрекотіння" є своєрідною реакцією на збудження або інстинктивним проявом мисливської поведінки, яке допомагає кішкам випустити емоції чи підготуватися до стрибка.

Фахівець із поведінки пухнастиків Мікель Дельгадо розповів live science, чому кішки скрекочуть.

Незалежність кішок робить їх особливо важкими для вивчення в лабораторних умовах, тож не існує досліджень, що вивчають цю поведінку. Однак власники кішок і дослідники вигадали кілька можливих пояснень цієї милої балаканини.

"Одна з гіпотез полягає в тому, що це фрустраційна поведінка. Вони бачать здобич, але між ними є бар'єр", - каже Дельгадо.

Подібно до того, як люди бурчать або хмикають, коли роздратовані, ці незвичайні звуки можуть бути просто вираженням котячих емоцій.

"Це не обов'язково має бути негативний досвід. Це може бути просто хвилювання", - каже Дельгадо.

Однак наукового підтвердження цієї теорії немає, і провести експеримент для перевірки гіпотези буде непросто.

"Спочатку потрібно дізнатися, за яких обставин вони базікають і що вони при цьому роблять. Але очевидно, що продемонструвати емоційну реакцію кішки буде складніше, і доведеться включити в експеримент фізіологічні показники стресу, наприклад, гормони стресу", - каже Дельгадо.

Інша ідея полягає в тому, що кішки відкривають рот, щоб посилити нюх.

"Можливо, відкриваючи і закриваючи рот, вони намагаються впустити повітря туди, де в них розташований вомероназальний орган, або орган Якобсона", - пояснює Джонатан Лосос, еволюційний біолог із Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.

Розташований на піднебінні, цей орган чуття діє як другий ніс і дає змогу кішкам відчувати запахи, відмінні від тих, що виявляє ніс. Направляючи потік повітря до цього органу, "стрекотіння" могло б допомогти кішкам отримувати більше сенсорної інформації про навколишнє середовище - але, знову ж таки, провести дослідження для перевірки цієї гіпотези буде вкрай складно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому коти нявкають вночі: основні причини і як заспокоїти улюбленця

Одне з можливих пояснень котячої балаканини має трохи більш наукове обґрунтування: наслідування.

"Деякі дослідники спостерігали, як маргай, маленька і плямиста дика кішка з Південної та Центральної Америки, видавала звуки, коли намагалася полювати на групу маленьких мавп", - розповів Лосос. "Вони стверджували, що цей звук схожий на ті, які видають самі мавпи, а місцеві корінні жителі говорили, що хижаки часто видають звуки, схожі на звуки їхньої здобичі, щоб привабити їх".

Стрекотіння кішок має деяку схожість із щебетанням дрібних птахів - типовою здобиччю домашніх кішок, тож кішки можуть використовувати цей звук для приваблення здобичі.

Зачинені двері кімнати чи будинку порушують три головні потреби кішки: свободу вибору, контроль і стабільність.

Кішки не обов'язково хочуть брати участь у тому, що відбувається за дверима, але їм важливо знати, що відбувається на іншому боці. Крім того, ці тварини люблять увагу своїх власників, і зачинені двері позбавляють їх цього контакту.

Зараз ви читаєте новину «Чому кішки "стрекочуть": експерт пояснив дивні звуки домашнього улюбленця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі