вівторок, 20 серпня 2013 00:45

Каракурт отруйніший за змію у 15 разів

Автор: фото: Сергій Анашкевич
  Для людини один укус каракурта не смертельний. Але спричинить судоми і психічне збудження
Для людини один укус каракурта не смертельний. Але спричинить судоми і психічне збудження

— У Крим я більше не їздець. Подруга приїхала з відпустки і розповіла, що у Тарханкуті отруйних павуків каракуртів бачила більше, ніж продавців пахлави, — говорить киянка 23-річна Олена Рівненська. — Кажуть, отруйніший за гримучу змію. Від його укусу можна померти чи залишитися калікою до кінця життя.

Цей вид чорних удів є в усіх степових регіонах країни: на півдні, у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Коли літо спекотне, каракуртів бачать навіть у лісостеповій зоні. Самиці завдовжки 1,5-2 см, самці — 6-7 мм. Більшість каракуртів в Україні чорні, інколи — з 13 червоними плямками.

— Улітку в степових регіонах легко зустріти каракурта, але робити з нього чуму не варто, — каже 31-річний Євген Сингаєвський, аспірант кафедри зоології університету ім. Шевченка. — В цей час самиці мігрують у пошуках захищених від спеки місцин. Стає небезпечна, якщо її загнати у глухий кут. Частіше павук тікає від контакту з людиною, а вкусити може лише, коли відчуватиме небезпеку. Нерідко забираються до туристів у спальники чи під ковдри. Уві сні людина може придавити їх.

Каже, отрута каракурта токсичніша за зміїну в 15 разів. Для людини один укус зазвичай не смертельний. Але спричинить судоми, нудоту, психічне збудження, ускладнене дихання. Також — аритмію, сильний біль у животі та грудях.

— Каракурти — жителі степів. Що більше в природі буде комах і цілинних ділянок, тим більше там цих павуків, — говорить зоолог Кримської санепідемстанції Ігор Євстаф'єв, 59 років. — Обираючи місце для пікніка чи засмагання, огляньте його. Павуки облаштовують гнізда у нірках. Обов'язково є на ділянках із трав'янистою, зазвичай злаковою, але невисокою рослинністю. На пляжах вогко, тому павуків немає.

Зараз ви читаєте новину «Каракурт отруйніший за змію у 15 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі