вівторок, 04 жовтня 2016 00:20

"Розвожу по магазинах ковбасу. Без хорошого смартфона не обійтися"
2

Фото: Володимир Мукан
Китайський телефон ”Джаст-5” має великі кольорові кнопки, потужний ліхтарик і приймач. Його меню спрощене, нагадує перші мобільні телефони. Пристрій оснащено ”тривожною кнопкою” над відсіком акумулятора. Після її натиснення йде гучний сигнал у динаміки й автоматично відбувається набір заздалегідь введеного в пам’ять номера. Аби зарядний пристрій виділявся, він пофарбований в яскравий помаранчевий колір. ”Джаст-5” заряджають раз на сім-вісім днів. Коштує модель 1300 грн. Такі називають бабусефонами, бо вони призначені для літніх людей і дітей.

— Смартфон вибирала два тижні. Розраховувала на 5 тисяч гривень. Тому переглянула акції в магазинах техніки. Порівняла ціни в інтернеті, начиталася відгуків і характеристик. У дві крамниці зайшла, щоб потримати телефони, — каже киянка 28-річна Оксана ФІЛІПЧУК.

У серпні вона купила смартфон "Самсунґ Галаксі Джі 5" за 4599 грн.

Смартфон відрізняється від телефона тим, що на нього можна встановлювати програми, як на комп'ютер. Наприклад, для набору тексту, обробки фото, вивчення іноземних мов, навігації тощо. З ними зручніше користуватися інтернетом.

— Для мене важливо було, щоб смартфон мав якісну камеру. Хочу гарно фотографувати 2-річну доньку. Дитина постійно у русі. Тому знімки виходять розмиті, — каже жінка. — Продавець запропонував китайський "Ксіомі Редмі". Його щойно почали продавати. Має камеру на 13 мегапікселів. Виходить дуже чітке зображення. Стоїть 8-ядерний процесор, 32 гігабайти внутрішньої і 3 гігабайти оперативної пам'яті. Це вдвічі більше, ніж у "Самсунґа Джі 5". Збиралася цю модель купити. Навіть аксесуари до неї придивилася. Доки в магазин не зайшов хлопець зі смартфоном "Ксіомі", який придбав тиждень тому. Телефон був гарячий. Сильно перегрівався під час роботи. Йому обміняли на інший, бо гарантія ще не закінчилася. Мене це насторожило.

— Комусь смартфон треба, щоб в ігри бавитися і в соцмережах сидіти, комусь — для роботи. Я поєдную приємне з корисним, — каже 34-річний Данило Посипайко зі Львова. — Працюю торговим менеджером. Розвожу по магазинах ковбасу. Без хорошого смартфона не обійтися. Спочатку всюди ходив із планшетом. Приймав замовлення і відправляв в офіс. У липні забирав ящик із простроченою продукцією. Планшет поклав зверху. Він упав і побився. Замість нього взяв смартфон "Ксіомі" з екраном 5,5 дюйма за 4 тисячі гривень. Працює швидко, підтримує багато ігор. Установив купу програм і додатків. Тепер через смартфон оплачую комунальні послуги. Всі дзвінки записую, аби потім не було претензій, що якесь замовлення прийняв неправильно. Накладні фотографую і відправляю в офіс. Граю в "покемонів".

Для фотографування й спілкування через інтернет вистачить телефона за 5—10 тис. грн, каже продавець магазину техніки 22-річна Марія Усік.

— Американські айфони "Еппл" дорогі. Найдешевший — 8,5 тисячі. Там немає безплатних програм, які можна скачати. Тому вони не так часто глючать і ламаються. Але "Еппл" ідуть на одну сім-картку. Через це не всім підходять. У багатьох зараз по дві-три "сімки".

Популярні серед покупців "Самсунґи". Всього один із тисячі може бути бракований. "Леново" мають більше дефектів. Вони часто не вмикаються, самі перезавантажуються.

Хороший "Самсунґ" коштує 5 тисяч, а "Леново" з такими ж з характеристиками — 3 тисячі. Все через властивості екрана. У "Самсунґів" прекрасне зображення. Якщо розіб'єте екран, його заміна обійдеться майже у 70 відсотків вартості телефона. Смартфони "Соні" хороші ті, що від 10 тисяч. Бюджетні моделі за 5—6 тисяч гривень нагріваються, у них часто зникає мережа. НТС раніше були популярні. Покупці хвалили їх за якість. А зараз зіпсувалися — виснуть, перегріваються, не бачать сім-карт. Деталі виготовляють на тому ж заводі, що й "Леново". Смартфони "Майкрософт" працюють на операційній системі "Віндовс". Багато покупців, які мали такий смартфон, вважають це перевагою і не хочуть переходити на "Андроїд".

669 гривень витратила киянка Оксана Філіпчук на аксесуари до щойно купленого смартфона "Самсунґ". Придбала за 200 грн навушники. 170 грн коштувало захисне скло на екран, 100 грн — щоб його наклеїли. 199 грн віддала за силіконовий чохол.

1099 гривень коштує найдешевша модель українського смартфона "Ім Смарт". Він розрахований на дві сім-картки. Має діагональ екрана 4 дюйми. Обладнаний двома камерами — на 0,3 мегапікселя та на 5. Пристрої розробляють в Україні, а складають у Китаї.

Перший мобільний важив більше кілограма

Перший мобільний телефон випустила американська компанія "Моторола" 1973 року. Пристрій "Дюна Так" важив 1,15 кг і не мав екрана. Окрім цифрових кнопок був оснащений клавішами початку та закінчення виклику. У пам'ять телефона вводили 30 номерів. Заряду його акумулятора вистачало на годину розмови.

Після того як виготовили дослідний зразок першого мобільного, його винахідник подзвонив із телефона своєму конкурентові з американської компанії AT&T Джоєлю Енгелю. Він також ­роз­робляв телефон.

У серійне виробництво "Дюна Так" пішов 1983-го. Коштував $3,9 тис. За рік продали 300 тис. телефонів.

Зараз ви читаєте новину «"Розвожу по магазинах ковбасу. Без хорошого смартфона не обійтися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі