середа, 10 вересня 2008 19:59

Зірвані гарбузи 10 днів сушать на городі

Автор: фото: УНІАН
  Мешканка Путивльського району на Сумщині між картоплею вирощує гарбузи. З найкращих готує кашу, а решту згодовує худобі
Мешканка Путивльського району на Сумщині між картоплею вирощує гарбузи. З найкращих готує кашу, а решту згодовує худобі

85-річна Антоніна Проскуренко з Деражнянського району на Хмельниччині щороку вирощує гарбузи зі свого насіння. Сіє його у прогріту землю між рядками картоплі.

— Ґрунт там уже угноєний, тому додаткових добрив не потрібно, — каже жінка. — Єдине, у ямку кидаю ложку попелу.

Якщо поруч виростає два пагони, спрямовує їх в різні сторони. Рослини не заважають одна одній. Урожай збирає у кінці серпня, коли викопує картоплю. Стиглість визначає за плодоніжкою. Всохла — плід більше не ростиме.

— Дивлюсь, щоб не обірвався хвостик,— пояснює Проскуренко. — Без нього гарбузу довго не лежати, швидко згниє.

Урожай жінка залишає на 10 днів на городі. Гарбузи підсихають на сонці, тому лежатимуть кілька місяців. Холодними ночами накриває сухою травою і бадиллям.

— Надбиті чи погризені шкідниками швидко згниють. Тому віддаю їх сусідці, щоб згодовувала худобі, — каже Антоніна Проскуренко.

Узимку зберігає гарбузи в коморі. Там не так жарко, як у хаті, і не холодно. У сильні морози обкладає сіном. Для насіння відбирає великі плоди. Висушує їх і зберігає в мішечку до наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Зірвані гарбузи 10 днів сушать на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі