понеділок, 17 грудня 2012 06:15

У мороз кролям дають теплу воду

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Кролям, клітки яких стоять на вулиці, частіше треба міняти підстилку, щоб завжди було сухо. На мокрій тварина мерзне
Кролям, клітки яких стоять на вулиці, частіше треба міняти підстилку, щоб завжди було сухо. На мокрій тварина мерзне

66-річний Петро Безверхий із райцентру Сміла на Черкащині тримає три десятки кролів. У мороз переводить їх на сухий корм.

— Буряк чи гарбуз швидко замерзають, тому мало користі від них для кролів, — розповідає. — Даю зерно й сіно. Щоранку наливаю в посуду тепленької води. Буває, хто кидає снігу, бо в природі його їдять замість води чи гризуть у полі й мерзлого буряка. Але через те, що вживають сухе сіно, зерно, організму треба більше вологи. Тому даю воду двічі на день.

Черкаський ветеринар 45-річний Петро Іващенко зауважує, що харч гризунів відрізняється від раціону інших свійських тварин.

— Кролі — це не свині, тому в гарбузах, буряках, капусті для них мало поживи, а іноді й більше шкоди. Зерна пшениці, вівса, ячменю та сіна цілком для них вистачить узимку. Там є всі вітаміни й мікроелементи.

Радить докладати їжу на ніч.

— Гризуни активніші вночі, й апетит у них найбільший тоді. Тому кролі люблять уночі клітки гризти. Роблять це, щоб точити зуби. У клітках завжди мають бути цілі качани кукурудзи.

На ніч тваринам, окрім корму, добре класти гілки фруктових дерев, акації. Кора містить багато поживних речовин. Улітку заготовлюють віники з верби, осики чи липи. Узимку можна нарізати соснового чи ялинового гілля. Завдяки хвої у кролів кращають апетит, якість хутра та зростає статева активність.

— Багато хвої не можна, бо в ній ароматичні олії. Звірята можуть отруїтися. Не вмруть, але деякий час будуть мляві. Тому вистачить давати хвою раз на 10 днів, із розрахунку середня гілка на одного.

Кролям також може нашкодити лушпиння з картоплі. Найбільше навесні, коли бульба проростає.

— Під шкіркою накопичується токсична речовина — соланін. Отруює весь організм, бо не виводиться з нього. Під час варіння картоплі чи лушпайок соланін виходить у воду. Навіть якщо варите собі картоплю в мундирах, то виливайте воду, а не додавайте в харч тваринам.

Шкідлива для кролів і марганцівка, яку деякі господарі додають у воду як антибактеріальний засіб.

— Це неправильно, бо основні недуги — геморагічна хвороба, міксоматоз — вірусного походження. Їх антибіотики та марганцівка не вб'ють. Проте вони псуватимуть травну систему, вбиватимуть в організмі корисні бактерії.

У холод кролі й інші тварини витрачають більше енергії. Харчі має бути калорійніше. Кролям, клітки яких стоять на вулиці, частіше треба міняти підстилку, щоб завжди було сухо. На мокрій тварина змерзає швидше. Соломи кладуть удвічі більше, ніж улітку. Гризуни роблять у ній кубла та гріються.

Зараз ви читаєте новину «У мороз кролям дають теплу воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі