понеділок, 17 вересня 2012 00:45

Український банан дозріває у вересні

Автор: фото з сайта www.pawpaw.kysu.edu
  Плоди азиміни ростуть гронами, як банани. Кожен важить до 200 грамів. На смак нагадують абрикос і диню
Плоди азиміни ростуть гронами, як банани. Кожен важить до 200 грамів. На смак нагадують абрикос і диню

Український банан виростає до 5 м заввишки. Плоди схожі на білий кабачок, на смак нагадують абрикос і диню. 44-річна Інна Жигаленко з Херсона три роки вирощує саджанці азиміни.

— Її також називають північним бананом, бо витримує до 29 градусів морозу. Навіть весняні приморозки цвітові не страшні. Квітки появляються в кінці березня чи на початку квітня. Вони в тонкій оболонці, як у коробочці. Коли дерево розростається, крона нагадує конус. Листки ланцетоподібні, широкі й довгі — до 30 сантиметрів. Такі гладенькі й блищать, наче покриті лаком.

Листя на азиміні виростає наприкінці весни, після цвітіння. Тримається до середини осені. Плоди починають дозрівати у вересні. Їх зривають і їдять сирими. Консервують, пересипаючи цукром.

— Плоди корисні, бо виводять ракові клітини. Якщо за деревом добре доглядати та підживлювати, дає до 25 кілограмів урожаю. Кожен приблизно 200 грамів. У гронах по вісім і більше плодів, як у гілках бананів. Спочатку зелені, потім біліють. А як перезріють, то буріють. З таких можна восени вибрати зернята, пророщувати вдома чи в теплиці.

Землю у вазон для посіву азиміни слід пропарити, щоб знищити шкідників. На дно кладуть дренаж від зайвої вологи. Рослина її любить, але від надміру погниє коріння. На дренаж насипають пісок, тоді землю.

— Насіння має прорости за сім тижнів. Якщо його прикопати восени у відкритому ґрунті, то зійде у липні наступного року.

Інна Жигаленко висіває азиміну у горщики. За рік буде саджанець на 15 см.

— Сіянці азиміни ростуть помалу. Але якщо над ними вмикати лампу на 16 годин на добу, то за три місяці деревце може витягтися до 1,5 метра.

Залежно від розміру однорічні саджанці коштують 100-180 грн. Дворічні — до 350. Північні банани садять парами, бо запилюються перехресно, як обліпиха.

— Їх можна висаджувати у відкритий ґрунт. Банани стійкі до хвороб. Дорослі дерева люблять сонце й не вибагливі до ґрунту. Плодоносити починають із шостого року.

Зараз ви читаєте новину «Український банан дозріває у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі