четвер, 23 травня 2024 05:30

Національну героїню взяли в полон

Національну героїню взяли в полон
Жанна д'Арк чудово володіла зброєю, у битві завжди була попереду. Фото: fw-daily.com

У битві при Комп'єні 23 травня 1430-го бургундці взяли в полон Жанну д'Арк. За два роки Орлеанську діву звинуватили в єресі й чаклунстві та спалили.

Жанна д'Арк у 13 років вперше почула голос Бога та святих. Вони повідомили, що саме їй судилося зняти облогу з Орлеана і вигнати англійців з Франції. 17-річною вирушила до капітана міста Вокулера і оголосила про свою місію.

Дофіну Карлу VII вона повідомила, що послана Небом для порятунку Франції. Король їй повірив і послав у бій. Жанна чудово володіла зброєю, у битві завжди була попереду. Після звільнення Орлеана стала всенародною героїнею. Солдати називали Орлеанською Дівою та святою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снаряд розколов навпіл шолом воєначальниці

Перемоги слідували одна за одною - захоплений Жаржо, центральний укріплений пункт англійців на Луарі. Потім Мен-сюр-Луар, Пате. 23 травня 1430-го вона потрапила в полон бургундцям. Вони продали її англійцям. В листопаді 1430-го над Жанною в Руані розпочався суд за звинуваченнями у єресі та зв'язку з дияволом. Інквізиція висунула 12 статей звинувачення.

30 травня 1431-го Жанні дозволили висповідатися й причаститися. На неї вдягли довгу сорочку, просочену сіркою, й повезли до місця страти. Після оголошення вироку прив'язали до стовпа й підпалили. Коли полум'я згасло, кат піднявся на ешафот і знайшов там її серце. Перед стратою йому звеліли спалити все дощенту. Через 25 років після загибелі Жанна Д'Арк була реабілітована і визнана національною героїнею.

Французький король Філіп IV Красивий 13 жовтня 1307-го арештував членів ордену тамплієрів. Від цієї дати походить забобон про п'ятницю,13.

Зараз ви читаєте новину «Національну героїню взяли в полон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі