четвер, 14 червня 2007 19:25

Суниця родитиме з липня до жовтня

У Строїнцях Тиврівського району на Вінниччині почали вирощувати суницю на земляних насипах під плівкою. На звичайних грядках ці ягоди вже відходять, а там — тільки цвітуть. Їх збиратимуть із кінця липня до жовтня.

35-річний Андрій Багрій, керівник господарства "Обрій", яке займається вирощуванням фруктів, зацікавився суницею цієї весни.

— На семінарі для садівників мені до рук попала одна брошура. Там було написано, як виростити суницю на "гребенях" — земельних насипах, — розповідає Багрій. Він приїхав до свого села після закінчення Вінницького аграрного університету. Уже 10 років керує "Обрієм". — Мені стало цікаво: невже справді можна виростити суницю за 60 днів? Це ж новинка для України. За такою технологією працюють лише кілька господарств.

На 3 га в "Обрії" висадили суницю за трьома технологіями. Перша — звичайна. На саджанцях зривають увесь цвіт, щоб наступного року зібрати більший урожай. Друга технологія називається "Ветінбед". На 2 га машиною підгорнули землю, аби вийшли "гребені" заввишки 20 см і завширшки 80 см. У середину кожного насипу вклали стрічку для поливу й підживлення. Це шланг діаметром 2–3 см, довжиною на весь рядок. У ньому зроблені розрізи через 15–30 см — аби вода та добрива надходили до кожної рослинки. Присипали землею. Зверху поклали чорну плівку, по краях теж нагорнули землі. Розсаду висадили через прорізані ножицями дірочки у плівці.

На зиму плантацію вкриють агроволокном

— Під чорною плівкою краще прогрівається земля, — пояснює Багрій. — Система зрошення всередині "гребеня" дозволяє поливати й удобрювати суницю. Крім того, не залежиш від погоди, і бур"янів немає. Плівка не дає їм вирости, — чоловік засовує руку під плівку й витягує жовто-білий бур"янець. — Бачите, якого він кольору? Увесь спарився. Та й рости йому нікуди.

Плівка затримує вологу. Таку технологію можна використовувати для будь-якої суниці, вважає агроном. Наприкінці червня на чорну плівку, під рослину, кидатимуть дрібно порізану солому. Це захистить коріння від пекучого сонця, а ягоди — від бруду під час дощів.

За третьою технологією врожаю доведеться чекати рік. Ягоди називаються "Сорт нейтрального дня". У рослин зривають цвіт, аби вони краще вкоренилися.

На зиму плантацію вкриють агроволокном — цупкою тканиною білого кольору. Під нею саджанці захищені, ягоди достигають швидше.

Строїнчани посадили 5 сортів суниць. Розсаду Багрій купував у Подільській науково-дослідній станції в селі Медвеже Вушко Вінницького району. Один сорт замовляв із Голландії.

Керівник "Обрію" домовився, що суницю нового врожаю у нього купуватимуть вінницькі супермаркети "Сільпо" та столичні "Великі кишені".

Чорниці ростуть на кислих ґрунтах

У господарстві "Обрій" узялися також вирощувати чорницю. Хоч на Вінниччині це не практикують, бо там мало хвойних лісів.
— Чорниця росте в лісах, — каже Андрій Багрій. — Тому нам треба було збільшити кислотність ґрунту. Закупили торф у Житомирській області. Уже видно, що вона нормально прижилася.
Торф клали в кожну ямку. Зверху рослину присипали стружкою хвойних дерев і торфом. Урожай вона дасть за чотири роки. Збирати ягоди будуть уручну.

Зараз ви читаєте новину «Суниця родитиме з липня до жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі