середа, 23 квітня 2008 15:08

Стебла сорго зрізають лопатою

57-річний сільський голова Станіслав Ковтун із села Білозір"я біля Черкас вирощує сорго для віників. Висаджує його на початку травня.

— Торішнє зерно замочую в теплій воді лише на 20 хвилин, щоб не зварити, — розповідає Ковтун. — Порожні зернята спливуть на поверхню, повні залишаться в тазику на дні. Сушу їх на ряднині. Без підживлення віники садять на одній ділянці не більше двох років поспіль.

Рядки на городі роблять завглибшки 4–5 см. Відстань між ними — 15 см. Між сходами залишають 6–8 см.

— Хімікатами сорго не поливаю, полю сапою, — каже Ковтун. — Восени зрізаю серпом. Пробував косаркою, але воно розлітається в різні боки. Ще дехто примудряється зрізати стебла загостреною лопатою просто біля землі.

Для віників годяться стебла 100–105 см. Їх сушать під накриттям. У сухого сорго зерно легко висипається.

— Насіння відділяємо деркалом, — пояснює господар. — Це січкарня, але замість ножів на качалці набиті гвіздки. Віники в"яжу взимку, коли нема роботи на городі.

Частину насіння залишають для посіву, решту згодовують домашній птиці. У Білозір"ї садять карликове, низькоросле й високе сорго. Висівають по 15–20 соток для себе і на продаж. Віники з Білозір"я продавали в Москву.

Зараз ви читаєте новину «Стебла сорго зрізають лопатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі