середа, 24 вересня 2008 18:02

Насіння квітів збирають за сухої погоди

52-річна Наталія Гончарук із села Старосілля на Черкащині вирощує біля будинку кілька десятків сортів квітів. Сальвії, петунії, декоративні ромашки і чорнобривці висіває з власного насіння.

У вересні, коли більшість квітів відцвітають, жінка залишає сухоцвіт на кілька днів  на клумбі. Насіння за цей час встигає підсохнути, і його легше збирати.

— Насіння чорнобривців можна збирати ще й в жовтні, — розповідає Наталія Гончарук.

— Ця квітка цвіте до морозів. Головне, щоб під час збору насіння була суха погода. Вологі зернята доведеться досушувати на веранді чи на столі під навісом. Та й квіти з такого насіння нечасто добре сходять.

За словами Гончарук, декоративні ромашки не завжди вдається виростити з власного насіння. Махрові ромашки можуть переродитися у звичайні.

Зібране насіння жінка одразу складає в паперові пакети, кожен вид окремо. Їх  підписує. Целофанові кульки для цього не підходять. Якщо зернята погано просохли, можуть запліснявіти.

Взимку Гончарук зберігає зернятка квітів і овочів у шафі в комірчині. Насіння краще зберігати в сухому прохолодному місці. У вологому приміщенні воно почне проростати.

Петунії, сальвії і декоративні ромашки Наталія Гончарук вирощує з розсади. Насіння  висіває наприкінці лютого у дерев"яний ящик.

— Перед тим як висівати, насіння намочую, — розповідає Гончарук. — Пустоцвітні зернини одразу спливають. Я їх викидаю, з нього нічого не виросте. Решту сію в ящичок у підживлений теплий ґрунт і рясно поливаю.

Петунії жінка пікірує, як помідори. На клумбу пересаджує розсаду в середині травня, коли минають перші заморозки.

— Чорнобривці висіваю на клумбу найпершими, у кінці квітня, — говорить Наталія Гончарук. — Вони не бояться заморозків і добре приймаються.

Зараз ви читаєте новину «Насіння квітів збирають за сухої погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі