Ексклюзиви
середа, 24 вересня 2008 18:02

Насіння квітів збирають за сухої погоди

52-річна Наталія Гончарук із села Старосілля на Черкащині вирощує біля будинку кілька десятків сортів квітів. Сальвії, петунії, декоративні ромашки і чорнобривці висіває з власного насіння.

У вересні, коли більшість квітів відцвітають, жінка залишає сухоцвіт на кілька днів  на клумбі. Насіння за цей час встигає підсохнути, і його легше збирати.

— Насіння чорнобривців можна збирати ще й в жовтні, — розповідає Наталія Гончарук.

— Ця квітка цвіте до морозів. Головне, щоб під час збору насіння була суха погода. Вологі зернята доведеться досушувати на веранді чи на столі під навісом. Та й квіти з такого насіння нечасто добре сходять.

За словами Гончарук, декоративні ромашки не завжди вдається виростити з власного насіння. Махрові ромашки можуть переродитися у звичайні.

Зібране насіння жінка одразу складає в паперові пакети, кожен вид окремо. Їх  підписує. Целофанові кульки для цього не підходять. Якщо зернята погано просохли, можуть запліснявіти.

Взимку Гончарук зберігає зернятка квітів і овочів у шафі в комірчині. Насіння краще зберігати в сухому прохолодному місці. У вологому приміщенні воно почне проростати.

Петунії, сальвії і декоративні ромашки Наталія Гончарук вирощує з розсади. Насіння  висіває наприкінці лютого у дерев"яний ящик.

— Перед тим як висівати, насіння намочую, — розповідає Гончарук. — Пустоцвітні зернини одразу спливають. Я їх викидаю, з нього нічого не виросте. Решту сію в ящичок у підживлений теплий ґрунт і рясно поливаю.

Петунії жінка пікірує, як помідори. На клумбу пересаджує розсаду в середині травня, коли минають перші заморозки.

— Чорнобривці висіваю на клумбу найпершими, у кінці квітня, — говорить Наталія Гончарук. — Вони не бояться заморозків і добре приймаються.

Зараз ви читаєте новину «Насіння квітів збирають за сухої погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути