вівторок, 02 липня 2019 06:55

Плоди груші Бананова не мають кислинки

Автор: ФОТО З САЙТА BANAN_ABEKKER.RU
  Груша Бананова дозріває всередині серпня. Плоди важать 80–100 грамів. Переносить морози нижче 32 градусів
Груша Бананова дозріває всередині серпня. Плоди важать 80–100 грамів. Переносить морози нижче 32 градусів

— Маю в саду червонобокі банани. Так називаю грушку сорту Бананова. Хоч і читала, що її відносять до прісних сортів, для мене це те що треба. Вона солодка і сік не тече по руках, — говорить 32-річна Віталіна Панасюк із Жашкова Черкаської області.

Груша Бананова — скороплідний літній сорт, що дозріває всередині серпня. Плоди важать 80–100 г. Спочатку зелені, потім жовтіють. Мають червоний бік. М'якоть кремова, ніжна без кислинки. У промислових садах сорт дає 300 ц урожаю із 1 га.

— У цього дерева немає спочинку. Родить щороку рясно, яка б не була погода. І зими не боїться. Переносить морози нижче 32 градусів. Між деревами у пристовбурових колах груші сію горох і квасолю. А восени прикопую під деревом їхнє бадилля. Для груші це найкраще підживлення.

Ще в саду вирощує грушу Просто Марія та Іриста. У них плоди вдвічі більші за Банановий сорт і кисло-солодкі. Зовні вони зелені, а після дозрівання жовтіють. Усередині щільні, білі, дрібнозернисті.

— На кожне добриво є свій час. Наприклад, восени при скиданні листя грушу корисно підживити розчином дворічного перегною. Грушам улітку треба стимулювати коріння. Від цього воно краще вбиратиме вологу та поживні речовини, — розповідає Валентина Лановенко, 32 роки, власниця розсадника в селі Побійна Жашківського району Черкаської області. — Цьому сприяють бактерії з ЕМ-препаратів. Їх так називають, бо містять ефективні мікроорганізми. Перевірили, що від їхньої дії груша дає гарний урожай на бідних ґрунтах. Такі способи практикують у всьому світі. На навчанні в Ізраїлі дізналася, що там рівень гумусу ролі не грає. Бо створюють настільки поживні препарати для рослин, що ті дають рекордні врожаї. А ґрунти в них такі — дивно, що взагалі щось росте.

Крім підживлення, дереву потрібен захист від хвороб і шкідників. У середині літа груші найчастіше обпадає плодожерка, попелиця, кліщі й американський білий метелик. Останній — особливо небезпечний. Він об'їдає всі фрукти.

— Люди часто не обробляють груші. Мовляв, не хочуть їсти хімію. Але можна взяти органічні препарати. Дерева за це тільки подякують і матимете, що їсти всю зиму. Інсектициди мало відомі, бо на їх рекламу витрачають менше грошей. Скоріше баба купить на ринку хімічні препарати, бо не знає, що є органічний актофін. Він добре працює проти кліщів, попелиці й інших шкідників. Не вбиває наповал, як хімічні засоби. Впливає на здатність шкідників харчуватися. Вони перестають їсти і самі помирають.

Високу ефективність у боротьбі зі шкідниками та хворобами мають біологічні інсектофунгіциди — гаупсин і трихофіт. Гуапсин зупиняє ріст бактерій, що є збудниками моніліозу й інших небезпечних хвороб плодових. Трихофіт пригнічує розвиток фітопатогенів фузаріозу, кореневої гнилі та фітофторозу. Біопрепарати зберігають у погребі, інакше втратять властивості.

Зараз ви читаєте новину «Плоди груші Бананова не мають кислинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі