пʼятниця, 02 березня 2012 05:15

Папая у квартирі цвіте двічі на рік

Автор: Фото надане Наталією Науменко
  Дерево папаї виростає в теплиці заввишки до п’яти метрів. У будинку його обрізають під стелею. Плодоносить за умови частого поливу та обприскування
Дерево папаї виростає в теплиці заввишки до п’яти метрів. У будинку його обрізають під стелею. Плодоносить за умови частого поливу та обприскування

Киянка Наталя Науменко, 40 років, вирощує дерева папаї. Пророщує її з насіння, купленого в Індії.

— Із плодів, які продають у наших магазинах, сіяла разів 10, нічого не проростало. Їх зривають зеленими, достигають по дорозі. Таке насіння незріле. В Індії купую сортове насіння папаї, із перезрілих плодів,— розповідає.

Наталя Науменко з батьком пророщує також у теплиці банан, ананас, лимон. Міцні дерева, які адаптувалися до нашого клімату, продають. Вони цвітуть й плодоносять у квартирах. Папая найменш примхлива, дає плоди двічі на рік.

— Найважче проростити насіння. Воно схоже на соняшникове, більш ребристе, має невеликі колючки. Сію його у звичайний нейтральний ґрунт, поливаю в міру висихання й чекаю сходів. У землі насіння сидить до двох місяців, а якщо сіяти взимку, то й більше. Зима — не сезон росту. Найкраще це робити весною-літом.

Саджанець, який у горщику виріс до 30 см, пересаджують у теплицю. Там може рости п'ять років. Також поміщають у великий кадуб.

— Було, що забули пересадити із горщика, то папаї це не завадило. Зацвіла, лише листя було меншим, ніж у пересаджених рослин. У квартирі добре росте у 15 літрах землі. У висоту виженеться до стелі й припинить ріст. Рекомендуємо покупцям зрізати верх. Рослині це не шкодить.

Папая цвіте біля стовбура. Квітне двічі на рік — одночасно можуть бути плоди й нові суцвіття. Квітки білі, п'ять міцних пелюсток з жовтим відтінком по краях. Папая — це дерево-гермафродит. Має чоловічі та жіночі квітки, запилювати їх не потрібно. Через три місяці після цвітіння достигають плоди.

— Зимою мало сонця, тому вони червоніють повільніше. Зриваємо стиглу папаю в лютому та серпні. Головне, щоб у кімнаті не було сухо й не менше ніж плюс 16. Це тропічна рослина, тому основне в її вирощуванні — підтримати вологість.

Дерево двічі на день обприскують чистою водою кімнатної температури. На ґрунт час від часу кладуть вогку тканину. Рослину тримають подалі від батарей. Папая любить сонце, але через скло обпечеться під прямим промінням. Якщо в кімнаті сухо, ростиме, але може не плодоносити.

— Найкраще почувається у вологих оранжереях, біля басейнів. Туди  купують папаї з квітами й плодами до 2 метрів заввишки. У квартиру беруть 40-сантиметрові деревця. Через півроку при гарному поливі й обприскуванні будуть плоди, п'ять-сім штук. Виростають від півкіло до 1,2 кілограма.

Папая не боїться хвороб. На дереві не приживаються паразити кімнатних рослин, не розвиваються хвороботворні бактерії. Якщо через сухість у папаї опаде листя, то завдяки обприскуванню знову відросте.

 

150

гривень коштує 40-сантиметровий саджанець папаї. Перші плоди дає за півроку.

 

Зараз ви читаєте новину «Папая у квартирі цвіте двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі