понеділок, 12 листопада 2012 07:15

Пагони малини пригинають до землі

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Дерева білять у листопаді та грудні, щоб від сонця та морозу не тріскалася кора. Розчином вапна також лікують пошкоджені минулої зими стовбури
Дерева білять у листопаді та грудні, щоб від сонця та морозу не тріскалася кора. Розчином вапна також лікують пошкоджені минулої зими стовбури

У листопаді в деревах і кущах припиняється сокорух, тому їх починають готувати до морозів.

— Як закінчаться у листопаді чи на початку грудня осінні дощі, перед холодами дерева обов'язково треба побілити, — каже садівник із Кіровограда Анатолій Морозов, 47 років. — Особливу увагу варто звернути на ті дерева, які сильно пошкоджені морозами минулої зими — персики, абрикоси. Дерева і досі пускають живицю від глибоких тріщин. Побілені краще перезимують.

Розводить на 10 л води 2,5 кг вапна та 0,5 кг мідного купоросу. Радить побілити штамб — нижню частину стовбура — й основи скелетних гілок. Побілка відбиватиме сонячне проміння, і деревина не так нагріватиметься навпроти сонця. Кора тріскається через перепад температури за сильних морозів. Вапно треба гасити за кілька днів до побілки. Свіжогашене занадто активне і пересушуватиме деревину.

Захистити від зимових морозів садівники радять також кущі суниці та малини.

— Полуниця теж боїться сильних морозів, але поспішати її вкривати не слід, бо це може принести лише шкоду, — каже черкасець 65-річний Валентин Кравченко. — Якщо земля не промерзла, то після вкриття листям чи кукурудзинням рослини в теплій і вологій землі випріють разом із корінням.  Утеплювати треба, як прийдуть морози та ґрунт промерзне на глибину 10-15 сантиметрів.

На зиму ховає від морозів і кущі малини. За температури нижче -20°С, підмерзають бруньки та верхівки. Наступного року стебла не гинуть, але врожай буде значно гірший. Тому Валентин Кравченко пригинає пагони до землі і припинає шматками дроту. Робить це так, щоб сніг на 15-20 см покрив їх. Навесні, лише сніг розтане, пагони малини випрямляє.

— Так само пригинаю до землі й плетючі троянди. Їх можна утеплювати зверху листям, сухим кукурудзинням чи очеретом, — додає. — Але не можна вкривати поліетиленовою плівкою чи чимось іншим, що не пропускає повітря.  Під целофаном рослину вражатиме цвіль, тому може загинути. Тим, у кого кущові троянди, найперше раджу не підгортати землею з-під самого куща. Часто нагортають землю під кущ, як під картоплю. Від того відкривається коріння квітів, яке теж боїться морозів. Краще брати землю, пісок в іншому місці. Добре збереже від морозу тирса.

Зараз ви читаєте новину «Пагони малини пригинають до землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі