четвер, 10 серпня 2006 18:11

Мурах з городу вижене червоний перець

У 36-річної киянки Тетяни Мульчак весь город, що в селищі Софіївська Борщагівка біля Києва, заселили мурахи. Вони прорили ходи під корінцями рослин і не дають їм нормально розвиватися. Але найбільша біда від них — тля, яку мурахи переносять на городину.

— Поливала їх окропом разів п"ять, і в сам мурашник лила, і так кропила — толку ніякого. Останнім часом вони взагалі знахабніли, почали в хату перебиратись, та ще й на городі не дають нормально працювати — кусаються, — розповідає Тетяна.

Вінничанка Ганна Ковалевська, 45 років, з мурахами розправилася гелем "Адамант". У неї на городі за містом жили не тільки чорні, а й руді — дуже кусючі. Спочатку жінка теж окропом поливала та сіль у нори й ходи сипала. Від кип"ятку гинули лише ті, що на поверхні, а іншим шкоди не було. Рятуючись від солі, мурахи просто перебиралися на інше місце.

— "Адамант" просто творить чудеса. Я намастила ним трісочки і поклала біля гнізд. Мурах манив запах і смак. От вони і нагодували ним всю свою армію. Через день їх на городі вже не було, — каже пані Ганна.

Сусід жінки — Микола, вивів комах з городу "Мурав"єдом". Він розвів ампулу у відрі води. Поштрикав лопатою мурашник та залив їх розчином. На ранок всі мурашки поздихали.

— Торік на грядці з огірками мурашок було море. Купувала різні базарні препарати, але ефект від них майже нульовий. Вони тікали з протравленого місця трохи вбік і все, — розповідає 60-річна киянка Раїса Аромова. Жінка має город біля Броварів.

Обмотав кожне дерево липкою стрічкою

Декілька разів вона травила "Домовим", розкладала камінці з гелем біля мурашника. На ранок — купа мертвих мурашок на поверхні, але гніздо лишилося живим. Остаточно комах з городу вигнала препаратом "Базудін". Посипала грядку цим порошком і вже другий рік не має проблем з мурахами.

— У мене перед будиночком чудова клумба з трояндами та нарцисами. На них мурахи також тлі натаскали. Коли купувала новий трояндовий кущ, продавщиця порадила мені промити його розчином. На літр води розвела два ковпачки шампуню від бліх і обмила рослину. Вже третій місяць тлі не видно, — каже Раїса Артемівна.

Городник з Білої Церкви 43-річний Василь Іринець з непрошеними гостями боровся народним засобом.

— У мене бджоли, тому хімію використовувати не можу. От я й понасипав у мурашники червоного меленого перцю. Вони не поздихали, але пішли геть надовго, — пояснює чоловік.

Пан Василь також має розкішний фруктовий сад. Найбільше там росте слив та яблунь. Але їм постійно заважали мурахи, які переносили тлю на молоді листочки дерев.

— Від цієї напасті я обмотав кожне дерево посередині стовбура липкою стрічкою. Тепер мурахи не можуть дістатися верхівки дерев, бо прилипають ще знизу. Але вони дуже хитрющі і вибудовують собі доріжку з мертвих тілець, тому стрічки треба часто міняти, — ділиться Василь Миколайович.

"Беріть "Абсолют" — не пожалкуєте"

На Оболонському ринку, що біля метро Героїв Дніпра, продають різні препарати від городніх шкідників. Від мурашок пропонують "Адамант-гель", "Домовой", "Мурав"єд".

— Якщо на городі замучили мурахи, беріть "Абсолют" — не пожалкуєте. Ним треба намастити маленькі дощечки і покласти біля мурашника. Через декілька днів забудете про цих комах, — каже продавщиця садівничого лотка 49-річна Галина Бабич.

Зараз ви читаєте новину «Мурах з городу вижене червоний перець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі