четвер, 07 вересня 2006 18:41

Полуницю пересаджують восени

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Лариса Усенко на своїй присадибній ділянці на Відрадному показує, як пересаджують суницю
Киянка Лариса Усенко на своїй присадибній ділянці на Відрадному показує, як пересаджують суницю

На початку вересня земля стає зволоженою та найбільш придатною для пересаджування полуниці й суниці. Нове місце для кущів має бути удобреним, світлим, рівним та без бур"янів. Грядку готують за кілька днів до посадки.

Городник із Рівного Анатолій Гориданко, 61 рік, майже все життя пропрацював агрономом у садівничому центрі, займаючись розведенням і селекціонуванням полуниці. Вийшовши на пенсію, Анатолій Іванович працює на городі за містом.

— Грядку, на якій плануєте висадити полуницю, перекопайте та внесіть на квадратний метр по відру перегною чи компосту. Чи хоча б підживіть курячим послідом, або торфом, або деревною золою. Потім усе знову перекопайте, вирівняйте та розмітьте рядки, — радить агроном.

Якщо грядці з полуницею вже чотири роки, то обов"язково треба робити пересадку. В перший рік полуниця ще не родить, на другий і третій дає гарний врожай, а після четвертого ягід уже немає. Ділянку слід перекопати й висадити нові кущі полуниці  на іншому місці.

Кущ має триматися, коли його смикають

— Для розсади найкраще брати дворічні кущі, щоб наступного року вже мати ягоди. Треба, щоб розсада мала три-п"ять листочків і добре розвинену кореневу систему, не коротше п"яти сантиметрів, — продовжує пан Анатолій.

Розсаду найкраще викопувати в день пересадки. Якщо це неможливо, коріння потрібно змочити водою, обгорнути тканиною й замотати в поліетилен.

— Корінці розправляйте по всій лунці. Але треба слідкувати, щоб верхня брунька не була занадто глибоко. Потім коріння поступово закидають землею та обережно притискають її до саджанця. Кущ має міцно триматися в землі, коли його трохи смикають.

Городниця з міста Ірпеня під Києвом 38-річна Олена Журавльова переконана, що гарантований урожай буде, якщо щороку закладати нову, хоча б невеличку, грядку полуниці.

— У вас має бути чотири грядки, від одного до четвертого року плодоношення, та бажано з різним строком дозрівання. Ще більший ефект отримаєте, якщо поряд посадите різні сорти, — пояснює.

На думки пані Олени, не менш важливо, що росло на грядці до полуниці. Для цих ягід найкращі попередники: горох, квасоля, боби, часник та календула.

Повинно бути чотири грядки

Киянка Лариса Усенко, 58 років, яка живе у приватному будинку в Києві  (Відрадний) біля хати 10 років садить суницю лісову. Раніше була грядка із полуницею, але Ларисі Львівні вирощувати її не сподобалося. Каже, тільки "вуса" пускала, а ягід не давала.

— Земля у мене дуже добра, тому в лунку не додаю нічого, крім попелу. У гарний рік  маю ягоди з ранньої весни аж до заморозків.

Пані Лариса для пересадки бере найкрасивіший кущ та ділить його на тричотири частини — щоб кожна мала достатньо корінців. Тоді садить у лунку, трохи поливає та не чіпає грядки до самої весни.




Ягоди втамовують спрагу

Суниця одна з найпопулярніших у світі ягідних культур. Найчастіше вирощують такі її види: суницю лісову, віргінську, чилійську, мускатну або ж полуницю.

Ягоди суниці дуже корисні, вони багаті на вітаміни В1, В9, В12, цукор, лимонну, яблучну, аскорбінову кислоти, пектинові та дубильні речовини, каротин, солі заліза, фосфор, кальцій та марганець.

Суниця має антибактеріальні, потогінні та сечогінні властивості. Її використовують при серцево-судинній, сечокам"яній хворобах, гастриті, виразці шлунка, атеросклерозі, хворобах печінки, нирок, подагрі та підвищеному тиску. Ягоди суниці втамовують спрагу та поліпшують апетит.


Нові кущі треба підживити


Через тиждень після пересадки кущі потребують підживлення. Для цього посипте грядку деревною золою, полийте та розпушіть землю.

— Ще через кілька днів я підживлюю мінеральним добривом або настоєм коров"яку чи пташиного посліду, — розповідає садівник-аматор із райцентру Таращі на Київщині Георгій Любомир, 45 років.

Після кожного підживлення землю обов"язково треба розпушувати, щоб не утворювалася кірка і рослина отримувала достатньо кисню.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю пересаджують восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі