Другий тиждень збирає врожай червоної паприки, картоплі, цибулі та моркви Василь Дьордяк, 47 років, із села Мала Добронь Ужгородського району Закарпаття. Овочі одразу готує до зимівлі. Зеленувато-червоні перчини паприки нанизує на міцні нитки й вивішує на обійсті під сонцем. Стручки дозрівають і червонішають.
— Паприка добре сохне на сонці під хатою або в порожній теплиці, — каже Еріка Дьордяк, 45 років, дружина Василя. — За два–три тижні сухий овоч перемелюю, зберігаю в сухому місці. Додаю до їжі для смаку й кольору. Цибулю зберігаю в панчохах. У старі капронові колготи складаю голівки. Кладу так, щоб було нетісно. Зав"язую і завішую на цвях у коморі. Цибуля провітрюється, не гниє.
Господарі скаржаться, що врожай картоплі поганий. Минулого тижня викопали 25 мішків.
— Ми пізно посадили через дощі, тому вродило погано, — говорить Василь. — Картоплю вибирали цього року скоріше, щоб не гнила. Раніше на зиму загрібали її в землю, обсипували соломою. Потім побудували новий підвал, у ньому прохолодно, то картоплю звозимо туди. Для моркви та червоного буряку збив із дощок ящики, насипав туди піску, опилок, повтикав овочі. До весни гарно долежать.
60-річна Магдалина Раті виймає цибулю з ґрунту так, щоб не зірвати листя. Із довгого цибулиного пір"я сплітає косу. Незав"язаний вінок вішає на цвях у темне місце.
Кожну морквину на п"ять хвилин опускаю у розчин гашеного вапна
— Моркву й петрушку тримаю в землі. Коли з теплиці виберу весь урожай огірків, насипаю на купку ґрунт, а в нього складаю моркву, петрушку, буряк. У теплиці взимку нехолодно, тому овочі гарно зберігаються. Петрушка навіть проростає, дає молоде листя.
Капусту на зиму жінка загортає в газету. Кладе в темне місце. Так овоч може пролежати до трьох місяців.
У 75-річного Михайла Рибака із Тернополя картопля ніколи не гниє.
— Як тільки викопаю, одразу розкладаю на бетонному підмурівку. Сушу на сонці годин 4, щоб добре висохла. Далі наливаю у ванну 50 літрів холодної води, додаю туди 5 грамів марганцівки. Однієї пляшки порошку вистачає на 150 кілограмів картоплі. Висипаю у ванну три мішки картоплі. Полощу її в розчині 15 хв., а тоді знову виношу надвір на 4 год., щоб просохла. Марганцовка вбиває мікроби фітофтори, які заражають овочі.
Аби картопля добре зберігалася, у погребі має бути вентиляція.
— Перш ніж складати урожай у підвал, підкурюю всередині димовою шашкою. Застеляю бетон фанерою, дошками і картоном. Не можна, щоб картопля на сирій підлозі лежала. Бо овочі тепліші за бетон, утворюється конденсат. А це шкодить зберіганню. Крім того, бульбу треба перекладати шаром сушених м"яти і цвіту бузини — вони теж захищають від гнилизни.
Часник Михайло Федорович тримає в картонних коробках. Моркву зберігає за рецептом знайомих городників із Польщі. 500 г гашеного вапна розчиняє його у відрі води. І кожну морквину на 5 хв опускає в заготовку. На ній утворюється білий наліт, який зберігає плід від хвороб.
Коментарі