понеділок, 13 травня 2013 07:15

Іриси розсаджують за місяць після цвітіння

Автор: фото з сайта www.lovi-moment.com.ua
  Іриси не вибагливі до ґрунту та підживлення. Посаджені поряд сорти не перезапилюються
Іриси не вибагливі до ґрунту та підживлення. Посаджені поряд сорти не перезапилюються

Тернополянин 45-річний Ігор Хорош вирощує іриси 22 роки. Має понад тисячу сортів, з них більш як сотню вивів сам. У червні розсаджуватиме карликові сорти, що квітнуть на початку травня.

— Іриси розсаджують через місяць після цвітіння. Починають із ранніх у червні й садять до середини жовтня. Є такий міф, якщо пересадити не одразу після цвітіння, то молоде коріння, яке випускає кущ, відімре. Тоді квітка не прийметься. Літнє коріння не відмирає. Якщо воно є, то рослина почала вкорінюватися.

Навіть у вересні можна пересаджувати іриси, що відцвіли в травні. За два-три тижні вони вкорінюються. Після посадки слід замульчувати їх сіном. Так збережеться волога. Нічим не треба підживлювати.

— Чим менше панькатися, тим краще. Квітка не примхлива. У мене їх тисячі, то я не маю коли з кожною цяцькатися. Вперше підживлюю мінеральними добривами через рік після посадки. Якщо новий сорт, що виводжу, вибагливий. Погано розмножується — викидаю. Селекціонери прагнуть, щоб не тільки був колір екзотичний, а й рослина живуча. Раніше оранжеві, червоні іриси були дуже вередливі. Тепер такі ж стійкі, як традиційних синіх кольорів.

Їх садять на сонці, в затінку не цвітуть. Якщо заливати чи садити там, де застій води — зіпріє коріння. Не люблять північно-західні сторони. Звідти взимку дме холодний вітер, здуває сніг. Рослина має зимувати під його покровом.

— Зустрічав садівників, які садили іриси різних кольорів у різних частинах саду, бо боялися перехрещення. Але іриси не перезапилюються. Якщо разом росли сині й білі квіти й через рік білі пропали, то це тому, що синій живучіший і краще за літо розмножився. Щоб квіти запилилися, треба змішувати пилок. Після цвітіння зібрати коробочки з насінням. Вгадати час, щоб не було зелене й не перезріло. Має бути жовте, як кукурудза. Висіяти його і три роки поспішати ростити, поки вперше зацвіте.

Застерігає не поспішати розсаджувати висаджені іриси три-чотири роки. За цей час корінь розростеться і буде готовий до ділення.

50 сантиметрів — діаметр куща, в який розростається один пагін ірису за три роки. Цю відстань залишають між рослинами при посадці.

Листя вкорочують наполовину

Щоб покупець бачив сорт, на базарі продають розсаду ірисів із квіткою. Ігор Хорош зауважує, що це невдалий час купувати рослину. В період цвітіння не садять іриси, жоржини та гладіолуси.

— Викопаний з квіткою ірис прийметься, але треба її одразу зрізати і наполовину вкоротити листя. Це необхідно для зменшення площі рослини. Тоді не витрачатиме соки на живлення квітки й куща. Матиме більше сили, щоб прижитися.

Зараз ви читаєте новину «Іриси розсаджують за місяць після цвітіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі