пʼятниця, 16 червня 2023 02:20

Підгортання та захист від шкідників: що у червні роблять з картоплею на городі

Підгортання та захист від шкідників: що у червні роблять з картоплею на городі
У червні біля картоплі на городі дуже багато роботи. Фото: ogorodniki.com

Для городників, які вирощують картоплю, у червні справ дуже багато.

Саме у перший місяць літа потрібно зробити чимало для того, щоб був гарний урожай. Про те, що потрібно робити на картопляних грядках у червні, нагадує Gazeta.ua.

На початку літа формуються бульби, тому картоплю можна підгорнути або мульчувати. На активній стадії ‒ боротьба зі шкідниками.

Щодо необхідності підгортання картоплі, то серед городників точаться дискусії. Користь від нього у тому, що це сприятиме нарощуванню додаткових корінців, на яких потім формуються коренеплоди. Крім того, це значно знижує ризик оголення бульб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим обробляти огірки, щоб було багато зав'язі: корисні поради

Підгортання картоплі рекомендують проводити тричі:

• перше можна робити відразу після появи сходів, коли вони будуть висотою 7-10 см;

• друге роблять приблизно через два тижні після першого;

• а втретє картоплю підгортають, коли кущ виросте висотою до 25 см.

Важливо пам'ятати, що якщо підгортати картоплю занадто пізно, можна ненароком пошкодити кущі. Це призведе до часткової втрати урожаю.

Шоб менше було бур'янів та утримувалась волога, корисно зробити мульчування. Для мульчі найкраще використовувати солому.

У червні картоплю також захищають від різноманітних хвороб та шкідників. Для цього можна приготувати спеціальну суміш. На 10 літрів води додають 40 г бітоксибациліну та 30 г фітоспорину. Цим розчином потрібно обприскати картоплю вранці у безвітряну погоду. Повторну обробку, якщо буде необхідно, можна провести через два тижні.

Захистити капусту від шкідників можна не лише дорогими хімікатами. Допоможуть прості рослини. Їх можна посіяти поруч з капустою.

Найчастіше капусту нищать білокрилки, гусениці та блішки. Вони харчуються листям, значно знижуючи урожайність капусти. Окрім різноманітних хімікатів, є кілька дієвих народних методів боротьби з цими шкідниками.

Зараз ви читаєте новину «Підгортання та захист від шкідників: що у червні роблять з картоплею на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі