субота, 01 червня 2024 22:38

Чим обробляти огірки, щоб було багато зав'язі: корисні поради

Чим обробляти огірки, щоб було багато зав'язі: корисні поради
В огірків на грядці іноді може не бути зав'язей. Фото: rivne.media

З огірками на грядці часто трапляється таке, що вони не дають зав'язей. Замість цього з'являється лише пустоцвіт.

Причин цього може бути декілька. Поради щодо підживлення огірків, щоб розвивались зав'язі, зібрала Gazeta.ua.

Пустоцвіт може бути, якщо огірки ще молоді й перебувають у стадії активного зростання. Причиною також буває нестача тепла та вологи. Зав'язей також не буде, якщо огірки посіяні на затіненій ділянці або там сильні протяги.

Зав'язі також не з'являються в окремих сортів огірків. Наприклад, бджолозапилювальних. У них немає чоловічих квіток, а жіночі самі не можуть сформувати плід.

Причиною також може бути висока вологість. Тоді комахи малоактивні й не відбувається природного запилення. А якщо температура вище +30°C, то пилок втрачає свої властивості, тому зав'язь не утворюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати огірки: поради городникам

Пустоцвіт також буває на бідному ґрунті. Це може бути наслідком порушення балансу поживних речовин у ґрунті. Наприклад, надлишок азоту може сприяти посиленому зростанню зелені на шкоду утворенню квіткових бутонів.

Щоб забезпечити багато зав'язі, рекомендують, зокрема, регулярно поливати огірки для нормального рівня вологості. Потрібно також забезпечити достатнє освітлення. За потреби застосовувати штучне. Слід також забезпечити належне обпилення. Якщо немає бджіл та інших комах, можна використовувати ручне обпилення.

Для формування зав'язі необхідно використовувати добрива, які містять необхідні елементи для формування зав'язі, наприклад, борну кислоту.

Щоб огірки швидше росли, рекомендують підвищити концентрацію вуглекислого газу в повітрі. Для цього поруч із грядками ставлять місткості з коров'яком.

А ще рекомендують підживити огірки органікою, наприклад, настоєм коров'ячого або пташиного посліду. На одну рослину потрібно близько 1 л готового препарату.

Для формування зав'язі традиційно використовують борну кислоту. Можна зробити розчин борної кислоти, розчинивши 1 г речовини в 1 л води. Огірки рівномірно обробляють за допомогою розпилювача.

Підживлення огірків борною кислотою рекомендують робити регулярно. Зокрема, й тоді, коли зав'язі жовтіють і засихають. Оптимальною періодичністю може бути раз на 10-14 днів. При цьому важливо дотримуватися рекомендованої концентрації розчину борної кислоти та правильно обробляти зав'язі, щоб уникнути можливого пересушування рослин.

Будь-яка розсада потребує догляду відразу після висадки у ґрунт. Правильний догляд буде запорукою гарного урожаю.

При цьому не варто допускати помилок. Кілька порад щодо правильного догляду за розсадою зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чим обробляти огірки, щоб було багато зав'язі: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі