вівторок, 29 серпня 2023 13:05

Коли можна збирати буряки: ознаки дозрівання

Коли можна збирати буряки: ознаки дозрівання
Буряки важливо зібрати дозрілими. Фото: rbc.ua

Щоб буряки добре зберігалися взимку, важливо зібрати врожай вчасно.

Щоб визначити, коли буряки достигли і їх можна збирати, важливо знати їхній сорт, пише Gazeta.ua.

За словами досвідчених городників, найкраще записувати, коли і який сорт було посаджено. Тоді будете знати, що, наприклад, ранні сорти збирають уже на 50 день, середньостиглі ‒ на 80-100 день, а пізні дозрівають за 120 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де і як зберігати капусту взимку: найкращі методи

Визначити, чи зрілий буряк, можна за бадиллям. У стиглого овоча нижня частина листя починає жовтіти, а саме бадилля розстеляється по землі. Через 6-7 днів такі буряки можна викопувати.

Окрім того, дивляться на верхівку буряка. Якщо на ній ніби з'явилися нарости, овоч також готовий до викопування.

Але щоб не помилитися, потрібно викопати кілька коренеплодів і оглянути їх. У стиглих буряків корінці мають бути тонкими, схожими на хвіст щура.

Можна також буряк розрізати: якщо розріз темно-бордовий, соковитий, можна збирати урожай.

Час збирання буряків залежить від погодних умов. Але викопати їх потрібно до перших заморозків. Якщо ж осінь дощова, то краще забрати урожай раніше, адже вологі буряки погано зберігатимуться й можуть гнити.

Найкраще буряки зберігати в погребі. Там температура тримається в діапазоні від 0 до + 2ºС, а рівень вологості не дозволяє коренеплоду замерзати.

Зараз ви читаєте новину «Коли можна збирати буряки: ознаки дозрівання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі