пʼятниця, 18 серпня 2023 17:20

Як правильно збирати та зберігати моркву: корисні поради

Як правильно збирати та зберігати моркву: корисні поради
Щоб морква добре зберігалась, її потрібно вчасно зібрати. Фото: facedobra.com

Щоб морква довго зберігалася взимку, її потрібно вчасно і правильно зібрати.

До того ж, є певні правила підготовки моркви до зберігання. Кілька порад зібрала Gazeta.ua.

Важливо розпочинати викопувати моркву, коли вона дозріє. Для цього дивляться на її бадилля. Якщо нижні листки пожовтіли, то моркву можна збирати.

Пам'ятайте, що перед тим, як викопувати моркву, її не можна поливати, інакше стане занадто соковитою. Краще моркву викопувати ввечері, адже за день коренеплоди накопичують цукор, а вночі його витрачають.

Після збирання моркву потрібно просушити на свіжому повітрі протягом 2-3 годин. Тоді на коренеплодах затягнуться мікротравми від механічних ушкоджень. Після просушування треба зрізати бадилля, воно може перетягнути на себе потрібну вологу та поживні речовини, що зменшить час зберігання овочів. Спочатку потрібно прибирати зелену частину трохи вище верхівки, а потім відрізати від основи шар моркви в 0,5-1 см разом з точкою росту. Бажано також видалити тонкі кінчики коренеплодів, адже часто саме з них починається гниття.

Коренеплоди слід перевірити на наявність механічних пошкоджень, хвороб та шкідників, тому що одна пошкоджена морква здатна заразити решту. Моркву слід відсортувати за розміром плодів. Краще найперше з'їсти найдрібнішу, потім середню, а наприкінці ‒ велику.

Перед тим, як закласти на зберігання, моркву переносять до прохолодного приміщення з температурою повітря +10... +14°C на 7-10 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де не можна зберігати картоплю взимку: корисні поради

Зберігати моркву можна у багатьох місцях. Добре закладати її в погребі. При цьому температура там має бути в межах -2…+2°C, вологість повітря 90-95%. Підвал повинен мати достатню, але не дуже інтенсивну вентиляцію, адже за великої кількості повітря коренеплоди почнуть проростати. Тару для зберігання і саме приміщення слід очистити, продезінфікувати та прибрати старі овочі, які можуть бути джерелом додаткових проблем.

Моркву також можна зберігати в підвалах у піску. Він не дозволяє моркві зів'янути, затримує розвиток гнилі та підтримує постійну температуру в сховищі.

Для цього потрібен пісок, вода і ящики. Пісок зволожують в пропорції 1 л води на відро піску, висипають мокрий пісок до ящика шаром 3-5 см, а зверху розкладають моркву, присипають шаром піску і знову викладають моркву. І так роблять до заповнення ящика.

Якщо моркву зберігати у тирсі або лушпині цибулі, це уповільнить розвиток грибків та бактерій на плодах, не дозволить коренеплодам прорости. Моркву та тирсу чи лушпиння необхідно викладати пошарово.

Зберігати моркву можна також в поліетиленових пакетах. Пакети потрібно щільно наповнити морквою й залишити у прохолодному місці. При цьому пакети не можна закривати, бо морква виділяє вуглекислоту. Коли мішок відкритий, її не так багато накопичується. Це запобігає появі захворювань. А якщо пакет закрити, моркві не буде чим "дихати", й овочі пропадуть. Якщо в пакеті з'явиться конденсат, це означає, що в погребі висока вологість. Тому потрібно навколо мішків розкласти вапно.

У підвалі моркву можна тримати в каструлях. Коренеплоди компактно складають в емальовані каструлі, а зверху накривають серветками або кришками. Морква таким чином може зберігатися до весни, але бажано її періодично перебирати, щоб там не з'явилися шкідники або інфекція.

Досвідчені городники частину врожаю моркви залишають у ґрунті до весни. Але для цього потрібно видалити бадилля. Потім грядки посипають піском і вкривають плівкою. Щоб уберегти моркву від морозів, її ще можна вкрити листям, торфом й знову плівкою.

Якщо у вас немає погреба чи підвалу, зберігати моркву можна й на балконі у квартирі. Вона там може лежати кілька місяців. За температури вище нуля морква добре зберігається в ящику з тирсою чи лушпинням на балконі. Якщо ж будуть заморозки, то урожай слід накрити товстою тканиною, старим килимом, ковдрою чи іншою товстою тканиною. Якщо мороз сильний, то слід занести до прохолодного місця у квартирі.

Зберігати моркву можна у відділенні для овочів у холодильнику. Коренеплоди варто обгорнути у міцний пакувальний папір або кілька шарів газети. Це дозволить моркві дихати та вбереже її від вологи. Якщо папір стане вологим, його потрібно замінити. Якщо морква очищена, то її краще класти до холодильника в плівці. Кожен очищений та вимитий овоч загортають у харчову плівку. Тоді до коренеплодів не надходитиме повітря і не з'явиться конденсат.

Якщо морква пошкоджена чи дрібна, її краще заморозити. Для цього моркву потрібно нарізати чи натерти на тертці. Потім її перекладають до пластикових контейнерів чи пакетів та заморожують.

Морква ‒ одна з найневибагливіших овочевих культур. В Україні її вирощують ледь не на кожному городі.

Але інколи важко зрозуміти, коли морква вже дозріла і її можна збирати. Про ознаки дозрівання моркви, правила її збирання та зберігання пише Gazeta.ua. Час дозрівання моркви залежить від її сорту.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно збирати та зберігати моркву: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі