середа, 14 серпня 2024 07:40

Як дізнатись, що гарбуз дозрів: головні ознаки

Як дізнатись, що гарбуз дозрів: головні ознаки
Стиглий гарбуз має яскравий колір. Фото: lifestyle.24tv.ua

Щоб гарбуз був смачним та готовим до приготування, він має досягти оптимальної стиглості.

Визначити, чи гарбуз уже стиглий, можна за кількома важливим ознаками, пише Gazeta.ua.

Насамперед слід звернути увагу на його колір. Гарбуз має бути яскраво помаранчевим по всій поверхні, якщо це його натуральний колір. Якщо гарбуз ще не досяг стиглості, він може бути зеленуватим або нерівномірно забарвленим.

У стиглого гарбуза шкірка має бути твердою та міцною, не проколюватися нігтем. Поверхня стиглих гарбузів добре розвинена та гладка. Якщо ж шкірка м'яка і легко проколюється, це може бути ознакою недостиглості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зберігатимуться довго: коли і як викопувати моркву та буряки

Стиглість гарбуза можна також визначити за звуком. Легке постукування по гарбузу має видавати глухий звук. Це свідчить про те, що гарбуз має хорошу структуру і не є порожнистим. Якщо звук звучить порожньо, гарбуз може бути недостиглим.

Бадилля стиглого гарбуза має бути сухим, потемнілим та твердим. Якщо воно зелене і вологе, це може бути ознакою того, що гарбуз ще не готовий до збирання.

Окрім того, стиглий гарбуз повинен бути важким для свого розміру. Це свідчить про те, що м'якоть всередині добре розвинута. Недостиглі гарбузи можуть бути легшими або мати пустоти всередині.

Слід також звернути увагу на наявність плям і тріщин. Стиглі гарбузи мають бути без великих тріщин і плям. Невеликі недоліки не завжди є проблемою, але великі дефекти можуть свідчити про проблеми з якістю. Плями, тріщини або м'які місця можуть бути ознакою того, що гарбуз не є оптимально стиглим або має проблеми з якістю.

Варто також перевірити, чи немає на гарбузі ознак гниття або цвілі. Стиглі гарбузи зазвичай не мають цих дефектів.

Щоб зібрана картопля добре зберігалася та довго не псувалася, слід дотримуватись певних правил при її викопуванні.

Копати картоплю потрібно в ясну та суху погоду. Адже підвищена вологість сприяє плісняві та гниттю бульб.

Зараз ви читаєте новину «Як дізнатись, що гарбуз дозрів: головні ознаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі